Praktikanten dokumenter sine oplevelser
Praktikanten “samler stof” til en efterfølgende evaluering/fremlæggelse: Det kan være billeder, lån af typiske værktøjer, brochuremateriale, interview af ansatte mv.
Man kan evt. bruge inspiration til praktikpræsentation (Se bilag ”Inspiration til praktikpræsentation”) På den måde kan man også delagtiggøre virksomheden i elevens praktikpræsentation og give dem mulighed for at få relevant feedback på deres arbejdsplads set i et ungt perspektiv.
Praktikanten snakker med sine forældre efter hver praktikdag
Lærer og praktikkoordinator motiverer forældrene til at tage den daglige snak med de unge og deres praktikoplevelser. Brug forældrefolder fra Ungegarantiens hjemmeside til inspiration
- Hvad oplevede jeg i dag?
- Hvem mødte jeg?
- Hvilke opgaver varetog de?
- Hvordan var de kommet frem til det job?
- Hvad tror jeg man skal være god til i jobbet?
- Hvad tror jeg virksomheden lægger vægt på hos dens medarbejdere?
- Hvad snakkede folk om i pauserne?
I samtalen er det vigtigt, at samtalepartneren fokuserer på, hvad den unge har lært og ikke på, om hun/han er blevet afklaret med sit erhvervsvalg. Alle refleksioner lukker typisk ned, hvis vi afkræver den unge en konklusion, før hun/han er klar til det. Så der bør være fokus på de åbne og undersøgende spørgsmål i første omgang og herefter de ordnende spørgsmål, der får den unge til at sammenligne oplevelserne i praktikken med andre mennesker, uddannelser og erhverv, eleven kender til. Den overordnede forældrefolder kan bruges som inspiration.
Tilbagemeldinger i Facebookgruppe
Man kan som led i den daglige dialog med eleverne i praktikperioden oprette en lukket gruppe på Facebook, hvor læreren hver dag lægger 3 spørgsmål ud, som eleverne i praktik skal reflektere tilbage på, måske som en lille film. Her kan læreren have fokus på at stille spørgsmål, der fremmer karrierelæring i praktikken. Find f.eks.forældrefolder fra Ungegarantiens hjemmeside
Dagbog (se under "materiale")
Opgaven med at lave en praktikdagbog har til formål at hjælpe eleven til at blive klogere igennem praktikken. Eleven skriver en dagbog, der er baseret på forskellige refleksionsopgaver fra dag til dag. Dagbogsopgaverne kan også være en god måde at fylde noget praktiktid relevant ud, når der ikke er så travlt på praktikstedet eller der skal udføres opgaver, praktikanten ikke kan deltage i.
Dagbogen kan også laves som en billeddagbog for elever, der ikke er så skrivevante. Efter aftale med virksomheden tager eleven to beskrivende billeder hver dag, som viser, hvad man har oplevet den pågældende dag. Der forberedes en fortælling om hvert billede, der kan præsenteres for lærer eller klasse efter endt praktik.
Opfølgningsbesøg
Primærlærer/kontaktlærer besøger hvert enkelt praktiksted for at følge op over for eleven. Besøget har to formål: Dels at opleve en anden side af eleven og få et indtryk af de praksisfaglige forudsætninger som grundlag for uddannelsesparathedsvurderingen. Dels at virksomheden oplever, at praktikken indgår i et læringsforløb, der har betydning for praktikantens vej mod det kommende uddannelses- og erhvervsvalg. Desuden er det vigtigt at have mulighed for at gribe ind hurtigt, hvis noget ikke går som det skal.
Logikken er, at det er læreren, der har ansvaret for elevopfølgningen, mens det er praktikkoordinator, der har den primære virksomhedskontakt. Hvor der er læreropfølgning på eleven, aftales hvordan praktikkoordinator bedst følger op for ikke at overbelaste virksomheden med henvendelser.
Evaluering med virksomheden (Se under "materiale")
Efter aftale med virksomheden afsætter den medarbejder, praktikanten har fulgt 15 – 30 min ved praktikkens udgang til at evaluere forløbet. Eleven får et evalueringsskema med i praktikken, som virksomheden udfylder i slutningen af praktikforløbet. Der opfordres til, at virksomheden gennemgår evalueringen med eleven - både ris og ros er lærerigt!