Erhvervspraktikkens EFTER

Erhvervspraktikkens EFTER

Uddannelse og job Samfundsfag Dansk 6. klasse 7. klasse 8. klasse 9. klasse 10. klasse

Vi styrker karrierelæring omkring erhvervspraktikkerne!

Erhvervspraktikken er måske en af de stærkeste karrierelæringsaktiviteter vi har. Men for at man kan suge så meget karrierelæring ud af den som muligt kræver det, at læreren gør sig nogle didaktiske overvejelser over, hvordan praktikken kan rammesættes, så den unge både får forberedt og efterbearbejdet sine oplevelser til gavn for udvikling af indsigt, udsyn og kompetencer hos den enkelte.

Dette forløb skal ses som del 3 af 3, hvor vi giver nogle inspirationsforslag til, hvordan man kan arbejde med aktiviteter hhv. FØR, UNDER og EFTER en erhvervspraktik.

Nedenstående er et lille katalog af EFTER-aktiviteter, der kan styrke læringen gennem praktikkerne - på individniveau og i kollektivet. Nogle aktiviteter egner sig til at tage i brug, når en skole sender eleverne i erhvervspraktik klasse- eller årgangsvist. Andre aktiviteter egner sig bedre til situationer, hvor elever sendes i praktik individuelt og løbende.

Navnlig i sidstnævnte eksempel kan læreren være udfordret af at finde tid og rum i klassen til at tage højde for individuelle læringsforløb i praktikkerne, men det behøver ikke nødvendigvis være meget tidskrævende at give en elev en opgave med ud i praktikken, der skal reflekteres tilbage på i klassen eller overfor læreren. Døm selv og vælg det, der virker for dig og din praksis.

Formålet med dette undervisningsforløb er at styrke karrierelæringen omkring erhvervspraktikkerne, hvad enten de afvikles løbende og individuelt eller for en hel klasse eller årgang ad gangen.

Med dette idékatalog kan læreren i samarbejde med skolens lokale karrierelæringsvejleder og praktikkoordinator designe præcis den didaktiske model for afvikling af erhvervspraktik, der passer bedst ind i den enkelte skoles praksis og den tidsmæssige ramme.

Når lærerne styrker rammesætningen omkring praktikken, så den ikke betragtes som en soloaktivitet, løfter vi de unges mulighed for at udvikle både indsigt, udsyn og kompetencer og dermed fremmes Ungegarantiens strategiske mål.

Aktiviteter FØR er beskrevet i anden forløbsbeskrivelse.

Du finder det her.

Aktiviteter UNDER er beskrevet i anden forløbsbeskrivelse.

Du finder det her.

Den stillede praktikopgave færdiggøres

Medarbejderportræt, reportage over typisk praktikdag, opsamling på kvantitativ undersøgelse, afrunding af praktiklog …

Resultatet sendes evt. retur til praktikstedet som tak for indsatsen. Man kan også samle en hel avis af indlæg der så samlet præsenteres på skolens hjemmeside, eller sendes til praktikværterne via praktikkoordinator.

Individuel evaluering af praktikforløbet

Alt efter den givne tidsramme kan man bruge et spørgeark i en enten kort eller længere model. (Se under "Materiale": ”Individuel evaluering kort” og ”Individuel evaluering - lang”)

Eleven fremlægger enten for klassen eller for sin lærer 1:1

Der vil være stor forskel på, hvad der giver mening ift. præsentation for forskellige elevmålgrupper på tværs af almenområdet og det specialiserede område. Hvad der kan lade sig gøre i en klasse kan være utænkeligt i en anden. På samme måde som der kan være brug for differentierede krav til præsentationerne i klasserne.

Eleverne forbereder fremlæggelsen i undervisningstiden, lærer opstiller nogle kriterier for fremlæggelsesmetoden, samt en tidsramme. Der kan tages inspiration i spørgsmålene i den individuelle evaluering. (Se under "Materiale": ”Individuel evaluering”)

Værdien i at fremlægge for sine klassekammerater er at finde i både forberedelsen af fremlæggelsen og i selve fremlæggelsen. Under forberedelsen gennemgår eleven praktikken en gang til, og det giver nogle gange nye perspektiver. De er nødt til at udvælge enkelte begivenheder og fokusområder til selve fremlæggelsen, dvs. oplevelserne fra hele ugens forløb ordnes.

Under selve fremlæggelsen har lærer ansvar for at få stillet spørgsmål, som fremmer den enkelte elevs refleksion og karrierelæring. Samtidig opfordres de tilhørende elever til at stille åbne nysgerrige spørgsmål.

Messe med udstilling af praktikforløbene

Efter praktikken (gerne i den efterfølgende uge) forbereder hver enkelt elev en messestand i skolens gymnastiksal. Standen skal være indbydende/spændende, praktikjobbet skal vises: med ord, billeder og med konkrete ting, uddannelsesvejen skal undersøges og udstilles, ansøgningen der lå til grund for praktikforløbet udstilles, praktikværtens evaluering udstilles. Den enkelte elev skal planlægge en fremlæggelse overfor 2 lærere og gennemføre fremlæggelsen på ca. 10 min. Efterfølgende får eleven en bedømmelse af projektet og oplysninger om praktikprojektet skrives ind i Min Uddannelse (Studievalgsportfolio).

Messen er åben for andre klasser i skolecentret i løbet af dagen, men fra kl. ca. 15.00 - 17.00 åbnes messen officielt. I forbindelse med den officielle del inviteres forældre/bedsteforældre og praktikværter samt andre interesserede “fra byen”.

Virksomhedsbesøg på udvalgte praktiksteder

Der afvikles virksomhedsbesøg på udvalgte praktiksteder for resten af klassen (brug evt. virksomhedslog til forberedelsen, se under "Materiale")

Studievalgsportfolioen på ”MinUddannelse”

Praktikoplevelserne og læringsudbyttet dokumenteres i elevens studievalgsportfolio på MinUddannelse.

Forløbet udbydes gennem skolens lokale karrierelæringsvejleder, der faciliterer kontakten til relevante aktører.

Du finder karrierelæringsvejledernes kontaktoplysninger her

Forløbet udbydes af karrierelæringsvejlederne.

Du finder deres kontaktoplysninger her