Forældreguide til erhvervspraktik

Alle folkeskoler i Hjørring Kommune tilrettelægger et obligatorisk erhvervspraktikforløb.

Denne side er til dig som forælder til en ung, der skal i erhvervspraktik. Her kan du læse om, hvad erhvervspraktik handler om, hvordan forløbet foregår, og få gode råd til, hvordan du bedst kan støtte dit barn undervejs.

For at få mest muligt ud af praktikken er det vigtigt, at den unge bliver hjulpet med at forberede sig og reflektere over oplevelserne bagefter. Lærerne på skolen støtter også, men din måde at tale med dit barn på kan gøre en stor forskel for, hvor meget den unge lærer af praktikken.

Vi håber, at denne guide giver dig inspiration til, hvordan du kan støtte dit barns erhvervspraktikforløb.

Erhvervspraktik er de ældre skoleelevers mulighed for at få et kig ind i en bestemt virksomhed, branche eller jobfunktion. Den unge får både nyttig indsigt i sig selv og udsyn mod det arbejdsmarked, han eller hun så småt skal begynde at forholde sig til. I erhvervspraktik indgår den unge på en arbejdsplads. Den unge kan stilles arbejdsopgaver tilpas set alderen, men en stor del af at være i erhvervspraktik er også at være detektiv på en arbejdsplads og med det undersøgende blik kigge ind i de forskellige jobfunktioner.

Et mål med erhvervspraktikken kan være at få inspiration til uddannelses- og erhvervsønsker, et andet kan være arbejdspladskendskab og viden om forskellige typer af arbejdsliv. Uanset om man kommer i erhvervspraktik inden for præcis det, man går og drømmer om, eller noget helt andet, er der nyttig indsigt og udsyn at hente i et praktikforløb.

Den obligatoriske erhvervspraktik gælder også, hvis din søn eller datter har et fysisk eller psykisk handicap, så længe praktikken understøtter den enkeltes faglige og personlige udvikling hensigtsmæssigt. For unge med særlige behov vil den unges kontaktlærer i samarbejde med forældre og skolens praktikkoordinator vurdere, om den unge er praktikparat og kan profitere af et erhvervspraktikforløb.

Dit barn kan få hjælpemidler eller anden støtte med i erhvervspraktikken, hvis det er relevant. Der kan også være behov for at drøfte, om praktikværten skal tage særlige hensyn til f.eks. en klar struktur for arbejdsdagen, en fast kontaktperson i virksomheden eller lignende. Alt dette afklares ifm. et formøde på praktikstedet, så det sikres, at både praktikant og praktikvært er bedst muligt forventningsafstemt ift. praktikforløbet. Både praktikkoordinator og kontaktlærer deltager typisk sammen med eleven i et sådant formøde.

Erhvervspraktik giver mulighed for, at den unge får afprøvet sine kompetencer, interesser og uddannelsesmål samt får nyttig viden om forskellige typer af arbejdsliv. Den unge får også erfaringer med at stå på egne ben uden for skolen. I nogle tilfælde kan erhvervspraktikken endda
være en åbning for et fritidsjob eller andre former for ansættelser.

Erhvervspraktik kan give den unge:

  • Indsigt i egne styrker og interesser
  • Indblik i hverdagen på en arbejdsplads
  • Indblik i arbejdslivets vilkår, herunder arbejdsmiljø og arbejdsformer
  • Kendskab til specifikke arbejdsopgaver
  • Kendskab til fagsprog
  • Motivation til fortsat uddannelse

Det er praktikvirksomheden, der bestemmer, hvad den unge skal lave i løbet af praktikugen. Nogle virksomheder udarbejder skriftlige programmer på forhånd, mens andre bedre kan lide at aftale forløbet sammen med den unge på første praktikdag. Jo bedre både praktikant og praktikvært er forberedt på erhvervspraktikken, jo større bliver udbyttet af forløbet typisk.

For at få mest muligt ud af en erhvervspraktik, skal den unge reflektere over sine ønsker, interesser, muligheder og forventninger. Den unge skal være opsøgende og måske også overskride nogle personlige grænser. Det kan du som forælder støtte din søn eller datter i. Din støtte kan bidrage til at styrke den unges læring, men giv den unge plads til at gøre så meget som muligt selv, fx at finde et praktiksted og indgå aftale med en virksomhed.

Det er næsten kun fantasien, der sætter grænser for, hvor den unge kan komme i erhvervspraktik. Når den unge skal i gang med at afdække mulighederne, kan han eller hun begynde med at tænke over sine interesser, muligheder og drømme for fremtiden. Du kan hjælpe tankerne
på vej ved f.eks. at tage inspiration i følgende spørgsmål:

Vil du gerne arbejde indendørs/udendørs?

  • Kan du godt lide en fast rytme, eller skal der helst ske noget
    nyt hver dag?
  • Kan du bedst lide en arbejdsdag, hvor du er fysisk aktiv?
  • Foretrækker du at arbejde med mennesker og i så fald hvilke
    målgrupper og hvordan?
  • Vil du gerne arbejde ved computer, fx i en kontorfunktion?

Når den unge har gjort sig nogle tanker om, hvordan han eller hun har lyst til at arbejde, kan den unge undersøge konkrete jobmuligheder. Du kan også hjælpe din søn eller datter med at undersøge jobmuligheder og bestemte brancher ved at tale om, hvad de voksne i jeres
omgangskreds arbejder med, og hvordan deres karrierevej har været.

Måske er der mulighed for, at den unge kan komme i praktik hos nogle voksne, han eller hun kender i forvejen. Har dit barn særlige behov eller handicap, kan du søge hjælp hos barnets kontaktlærer og/eller praktikkoordinator, der kan hjælpe med at finde et godt praktiksted. Skolen
hjælper også med dialogen med praktikstedet.

En vellykket erhvervspraktik er kendetegnet ved

  • At praktikken er godt forberedt
  • At praktikken giver et realistisk indtryk af arbejdspladsen
    og jobfunktionen
  • At den unge får konkrete erfaringer med uddannelse, job og arbejdsliv

Som udgangspunkt skal dit barn selv forsøge at finde en erhvervspraktikplads. Der ligger god læring i at kontakte en virksomhed og få en aftale på plads. Men hvis man har svært ved at trænge igennem, skal man dog ikke tøve med at bruge skolens lokale praktikkoordinator, der står til rådighed med hjælp og et stort netværk blandt de lokale virksomheder. At søge erhvervspraktik kan lidt sammenlignes med at søge et job, bortset fra at der ikke laves stillingsopslag til erhvervspraktikanter og som regel heller ikke forventes en skriftlig ansøgning. Den unge kan derfor selv være opsøgende ved fysisk fremmøde, eller alternativt henvende sig uopfordret pr. telefon eller mail.

Som forælder kan du støtte den unge i at tage kontakt til en virksomhed ved sammen med den unge at øve en samtalesituation. Selvom det kan være udfordrende for den unge at tage personligt kontakt, er det vigtigt at prøve at understøtte dette. Den personlige kontakt skaber nemlig ejerskab til praktikken og styrker dermed mulighederne for et vellykket forløb. Alle praktikforløb skal registreres gennem skolens lokale praktikkoordinator. Du finder navnet på denne samt link til den praktikblanket, der skal udfyldes for at dokumentere aftalen mellem elev, skole og virksomhed på www.ungegarantien.dk.

Når dit barn har en praktikaftale i hus, erstatter praktikken timerne i skolen i den angivne periode. Barnet har dermed mødepligt i sin praktik, og det er vigtigt, at både praktikstedet og skolen informeres ifm. sygdom. Har dit barn fritidsjob, kan det blive aktuelt at reducere timerne her i praktikperioden.

Præsenter dig selv

  • fortæl, hvad du hedder og hvilken skole du kommer fra

Fortæl, hvorfor du kontakter virksomheden

  • fx: Jeg kontakter jer angående erhvervspraktik; hvem skal jeg tale
    med om det?”
  • ”Jeg vil høre, om jeg kan komme i erhvervspraktik som… i uge…?”

Lav aftaler med praktikstedet, fx om:

  • Hvor du skal møde den første dag
  • Hvornår du skal møde den første dag og resten af ugen
  • Hvem der er din kontaktperson
  • Kontaktpersonens telefonnummer og e-mailadresse
  • Om du skal tage særligt tøj på (fx tøj, der må blive beskidt)
  • Om du skal have sikkerhedssko med (Kan lånes af skolens
  • praktikkoordinator)
  • Om du skal have madpakke med
  • Alt, hvad du aftaler, skrives ind i praktikblanketten, som virksomheden skal underskrive
  • Afslut samtalen på en pæn måde. Sig fx; ”Tak for snakken…”, eller ”Jeg glæder mig rigtig meget til at komme i praktik hos jer

Overvej

  • Dit valg af tøj, så du matcher kulturen i branchen
  • Dit kropssprog, så du virker imødekommende: Hætte ned, hænder op af lommerne, smile, øjenkontakt
  • Din præsentation af dig selv: Øv dig gerne et par gange. Måske på en kammerat, der også skal i erhvervspraktik

I selve praktikperioden er det af stor betydning, at du får talt med dit barn om dagens oplevelser. Det hjælper den unge med at reflektere over de erfaringer, han eller hun har fået.

Det er også vigtigt, at du støtter den unge i at møde op hver dag og til tiden, samt holde ud, selvom den unge måske mister motivationen.

Uanset branche er mødestabilitet noget af det, virksomhederne vægter allerhøjest hos deres medarbejdere.

Erhvervspraktikken må ikke komme til at handle om, at den unge skal tage et definitivt valg om sin fremtid – det skal nok komme. Understøt i stedet den unge i at lære noget om sig selv og omverdenen gennem erhvervspraktikken. Det vigtige i forbindelse med en praktik er ikke at spørge, om ’det var noget for dig’, men at spørge åbent ind til oplevelsen, fx:

  • Hvad talte I om?
  • Hvilke opgaver var du med til?
  • Hvad var interessant?
  • Var det, som du havde forestillet dig inden?
  • Var der noget, du blev nysgerrig på at vide mere om?
  • Hvem kan hjælpe dig med at blive klogere?

Efter praktikken kan du hjælpe den unge med at udnytte erfaringerne fra erhvervspraktikken. Gå f.eks. sammen med den unge ind på MinUddannelse, og skriv refleksionerne over praktikforløbet ind i
den unges studievalgsportfolio.

Erhvervspraktik er et udstillingsvindue for virksomheden og dens branche. Det er god eksponering, fordi den unge gennem erhvervspraktik kan blive klogere på sit kommende arbejdsliv. Det skaber også værdi for
lokalsamfundet, at virksomheden stiller sig til rådighed for lokale skoler og dermed bidrager til, at de unge kan se en fremtid i lokalsamfundet.

I Hjørring Kommune har vi en lang række virksomheder, der gennem Ungegarantien stiller sig til rådighed for bl.a. erhvervspraktikker og andre samarbejder med skolerne. Men ud over disse såkaldte garantipartnere er der generelt en stor åbenhed hos virksomheder indenfor mange forskellige brancher ift. at stille sig til rådighed for et praktikforløb for en ung.

Det må den unge i erhvervspraktik Unge på 13 år må udføre lettere arbejde i erhvervspraktik. Arbejdet må ikke indebære fare for den unges sikkerhed og sundhed, og han eller hun må ikke beskæftige sig med eller være i nærheden af farlige maskiner eller farlige stoffer og materialer.

Nedenstående links kan hjælpe til at skabe overblik over typer af arbejde, som den unge må varetage:

Bekendtgørelse om unges arbejde - Arbejdstilsynet

Liste over hvad unge, som er fyldt 13 år, må beskæftiges med

Steder hvor unge, der er fyldt 13 år, under særlige betingelser må udføre lettere arbejde i nærheden af maskiner

Hvis erhvervspraktikken afløser undervisningen i en hel uge, må elever i 8. og 9. klasse arbejde syv timer dagligt og 35 timer om ugen. Den unge må ikke arbejde mellem kl. 20.00 og kl. 06.00. Der skal være en daglig hvileperiode på mindst 14 timer i sammenhæng. Inden for hver uge skal den unge have to fridøgn. Dette er forudsat, at den unge er fyldt 13 år.
Hvis den unge er under 13 år og skal i et praktikforløb, skal det tilrettelægges, så praktikanten ikke udfører arbejde i arbejdsmiljølovens forstand. Unge under 13 år må ikke udføre arbejde for en arbejdsgiver. Praktiktikken kan i stedet have form:
  • af et særligt tilrettelagte forløb, hvor arbejdet bærer præg af undervisning, og har praktikanter som deltagere
  • af arbejdslignende karakter, men hvor den unge i praktikken ikke udfører arbejde, som ansatte ellers ville have udført
  • af rundvisning på arbejdspladsen, hvor den unge ikke deltager aktivt i arbejdsopgaver
Unge, der deltager i erhvervspraktik, er omfattet af Statens Erstatningsordning, når praktikken er aftalt med praktikkoordinatoren. Uanset om der foreligger en mundtlig eller en skriftlig aftale, er eleverne forsikret gennem Statens Erstatningsordning:

Læs mere om forsikring af elever

Det betyder, at Børne- og Undervisningsministeriet yder erstatning i de tilfælde, hvor:

  • Den unge er kommet til skade
  • Den unge har forvoldt skade på andre personer
  • Den unge har forvoldt skade på materialer, ting eller ejendele.

Der ydes ikke erstatning, hvis tingskaden er omfattet af andre forsikringer (fx virksomhedens egen forsikring), eller hvis den unge ikke kan gøres ansvarlig for skaden. Da erhvervspraktikker i sommerferien ikke er en mulighed efter folkeskoleloven, vil forsikringen derfor ikke dække i denne periode.