Erhvervspraktikkens FØR

Erhvervspraktikkens FØR

Uddannelse og job Samfundsfag Dansk 6. klasse 7. klasse 8. klasse 9. klasse 10. klasse

Vi styrker karrierelæring omkring erhvervspraktikkerne!

Erhvervspraktikken er måske en af de stærkeste karrierelæringsaktiviteter vi har. Men for at man kan suge så meget karrierelæring ud af den som muligt kræver det, at læreren gør sig nogle didaktiske overvejelser over, hvordan praktikken kan rammesættes, så den unge både får forberedt og efterbearbejdet sine oplevelser til gavn for udvikling af indsigt, udsyn og kompetencer hos den enkelte.

Dette forløb skal ses som del 1 af 3, hvor vi giver nogle inspirationsforslag til, hvordan man kan arbejde med aktiviteter hhv. FØR, UNDER og EFTER en erhvervspraktik.

Nedenstående er et lille katalog af FØR-aktiviteter, der kan styrke læringen gennem praktikkerne - på individniveau og i kollektivet. Nogle aktiviteter egner sig til at tage i brug, når en skole sender eleverne i erhvervspraktik klasse- eller årgangsvist. Andre aktiviteter egner sig bedre til situationer, hvor elever sendes i praktik individuelt og løbende.

Navnlig i sidstnævnte eksempel kan læreren være udfordret af at finde tid og rum i klassen til at tage højde for individuelle læringsforløb i praktikkerne, men det behøver ikke nødvendigvis være meget tidskrævende at give en elev en opgave med ud i praktikken, der skal reflekteres tilbage på i klassen eller overfor læreren. Døm selv og vælg det, der virker for dig og din praksis.

Formålet med dette undervisningsforløb er at styrke karrierelæringen omkring erhvervspraktikkerne, hvad enten de afvikles løbende og individuelt eller for en hel klasse eller årgang ad gangen.

Med dette idékatalog kan læreren i samarbejde med skolens lokale Karrierelæringsvejleder og Praktikkoordinator designe præcis den model for afvikling af erhvervspraktik, der passer bedst ind i den enkelte skoles praksis og den tidsmæssige ramme.

Når lærerne styrker rammesætningen omkring praktikken, så den ikke betragtes som en soloaktivitet, løfter vi de unges mulighed for at udvikle både indsigt, udsyn og kompetencer og dermed fremmes Ungegarantiens strategiske mål.

Oplæg af praktikkoordinator i klassen / på årgangen:

  • Hvad er erhvervspraktik
  • Hvordan er forløbet bygget op?
  • Hvordan søger man praktiksted?
  • Hvad forventer virksomhederne?

Ungegarantiens hjemmeside som inspiration til praktiksteder og præsentation af, hvordan den kan bruges

Virksomhedsdag(e):
Gennem skolens lokale praktikkoordinator kan man invitere 4 – 8 lokale virksomheder, som repræsenterer et bredt fagområde - de præsenterer sig/virksomheden, fagområder, jobtyper og jobfunktioner, samt hvad en praktikant kan vente sig hos dem.

Research på virksomheden, brug evt. virksomhedslog (Se bilag ”Virksomhedslog”): 

  • Hvad er virksomhedens kerneydelse (produkt / serviceydelse / andet)?
  • Hvem er i målgruppen for virksomhedens ydelse?
  • Hvor mange ansatte er der i virksomheden?
  • Hvilke jobfunktioner findes der?
  • Hvad tror vi, man skal være god til for at arbejde i virksomheden?
  • Hvilke uddannelser kan være stationer på vejen til de forskellige jobfunktioner
  • Hvordan er kønsfordelingen?
  • Hvordan er aldersfordelingen
  • Hvordan præsenterer virksomheden sig selv på website?
  • Er virksomheden synlig på sociale medier?

Researchen på virksomheden kan formuleres som en individuel opgave til praktikanten. Men det kunne også være en opgave der tilrettelægges i mindre grupper, der researcher på hinandens praktiksteder.

Lav evt. et formøde til forventningsafstemning:

  • Hvilken afdeling placeres jeg i?
  • Hvilke jobfunktioner møder jeg?
  • Hvilke praktikopgaver er der?
  • Hvad må jeg udføre og hvad må jeg ikke?
  • Hvad forventer I af mig som praktikant?
  • Hvad skal jeg være god til?
  • Hvordan ser en typisk praktikdag ud?
  • Har jeg en fast kontakt?
  • Hvor skal jeg møde den første dag?
  • Hvordan er mine mødetider?
  • Skal jeg have særlig beklædning på? F.eks. sikkerhedssko
  • Skal jeg have madpakke med?
  • Har jeg tavshedspligt?

Formålet med formødet er at forventningsafstemme både praktikant og praktikvært. I forbindelse med formødet kan praktikanten give virksomheden en forestilling om, hvad han/hun har brug for for at få et godt praktikforløb. Et formøde kan således have væsentlig betydning for elever, der kan have forskellige former for særlige behov.

Fagfaglig opgave til udførelse i praktikken:

  • Lav et interview med en medarbejder, og skriv på den baggrund et medarbejderportræt
  • Skriv en reportage over en dag i praktikken
  • Lav en kvantitativ undersøgelse, der afdækker forhold på arbejdspladsen, f.eks. trivsel, uddannelsesvalg, kønsfordeling, aldersspredning, lønniveau mv. Undersøgelsen præsenteres for holdet efter endt praktik.
  • Lav en collage til ophæng og præsentation i klassen

Dansklæreren eller anden fagrelevant lærer sørger for at forventningsafstemme eleven ift. den stillede opgave, herunder at gennemgå genretræk for hhv. portræt og reportage. Danskundervisningen kan ligeledes bruges til at finde på relevante spørgsmål, der kan afdække en given medarbejders profil. Hvis man vælger den kvantitative undersøgelse, kan man med fordel bruge samfundsfagsundervisningen til at sætte spot på kvantitative undersøgelser, spørgekategorier og måske også til at udarbejde spørgsmål.

Praktik som samlet projekt med karaktergivning:
Den obligatoriske praktik kan ses som et samlet projekt, der afsluttes med fremlæggelse, karaktergivning osv. Praktikforløbet starter med en branchedag hvor der er korte oplæg med lokale repræsentanter for 5-6 forskellige brancher. Oplægsholderne fortæller om egen karrierevej og om branchen. Der udleveres en lokal oversigt over tidligere brugte praktikvirksomheder. Herefter går eleverne i gang med at udforme en ansøgning om op til 3 lokale praktiksteder. Når ansøgninger er godkendt af lærerne, er det elevens opgave selv at kontakte virksomheden og aflevere ansøgning og modtage tilsagn/afslag. For enkelte elever skal der hjælp til af praktikkoordinator til at lave en aftale.

Forløb om ansøgning og CV (ikke til virksomhederne)
Som optakt til erhvervspraktikken kan man vælge at lade eleverne arbejde med udformning af en ansøgning og/eller et personligt CV. Gennem denne aktivitet får eleverne karrierekompetencer, som de kan anvende i forbindelse med søgning af praktikplads, men som de også kan trække på ved senere søgning af læreplads eller job.

På Fritidsjob Aalborgs hjemmeside kan man bl.a. finde tips og tricks til at skrive et CV.

I forbindelse med dette forløb kan man også invitere Ungegarantiens introjobkonsulent til at holde et oplæg om de lokale muligheder for fritidsjob, herunder rettigheder og pligter for unge i arbejde. Introjobkonsulenten kan bookes via skolens lokale praktikkoordinator. Han rykker fortrinsvist ud til hele årgange.

Forløb med jobpatruljen / Fagbevægelsens skoletjeneste
Som optakt til erhvervspraktikken kan man sætte spot på elevernes kendskab til arbejdsmarkedet og de regler og rettigheder der gælder for unge på arbejdsmarkedet og dermed også vinge nyttige kompetencemål af ift. det obligatoriske emne ”uddannelse og job”. Der kan bookes gæstelærere gratis via Fagbevægelsens Skoletjeneste

Selvindsigtsopgaver
For at rette blikket indad inden praktikken kan man arbejde med elevernes selvindsigt. Hvem tror jeg, at jeg er? Hvad tror jeg, at jeg gerne vil arbejde med? Hvordan tror jeg, at jeg gerne vil arbejde? Hvor tror jeg, at jeg gerne vil arbejde? … I den forbindelse kan man evt. arbejde med styrkespotting, f.eks. i regi af trivnu-materialerne, der kan hentes her

Rollespil
Eleverne dramatiserer i små grupper: ”Noget man kan komme ud for i forbindelse med praktikken. ”F.eks.:

  • Du tager hen til en virksomhed, hvor du gerne vil i praktik – hvordan tager du kontakt?
  • Du har stået og sorteret sko i to dage i et stort varehus og vil gerne noget andet. Hvad gør du?
  • Du er kommet for sent – hvad gør du?
  • Brug af egen mobiltelefon – hvordan forholder man sig til det i en praktik?

Praktikdilemmaer
I ugen op til praktikken bruges 1-2 lektioner til at stille skarp på, hvordan man håndterer forskellige dilemmaer man kan møde i praktikken. Det kunne f.eks. være: ’’Hvad vil du gøre, hvis … En kunde tror, du er ansat og spørger dig om noget? (Se bilag ”Dilemmakort”)

Brug af praktiklog
Hvis eleverne sendes i praktik løbende, når de er praktikparate, kan det være vanskeligere at arbejde med en fælles forberedelse. Her kan en individuel praktiklog være et stakit for et individuelt forløb. I bilag kan man finde et eksempel på praktiklog, men hvis man synes den bliver for skriftbåret til elevgruppen, kan man også lave loggen som en videolog i stedet. I bilagene kan man tilsvarende finde Elevens før, under og efter i forbindelse med erhvervspraktik, der også er udformet som en praktiklog.

Aktiviteter UNDER er præsenteret i anden forløbsbeskrivelse.

Du finder forløbsbeskrivelsen UNDER her.

Aktiviteter EFTER er beskrevet i anden forløbsbeskrivelse.

Du finder forløbsbeskrivelsen EFTER her.

Forløbet udbydes gennem skolens lokale karrierelæringsvejleder, der faciliterer kontakten til relevante aktører.

Du finder karrierelæringsvejledernes kontaktoplysninger her

Forløbet udbydes af karrierelæringsvejlederne.

Du finder deres kontaktoplysninger her