Gode råd - når du beskæftiger en ung med særlige behov

Når I som virksomheder beskæftiger en ung i enten erhvervspraktik, fritidsjob eller anden beskæftigelse, er I med til at give den unge en god start på arbejdslivet.

Et godt samarbejde kommer ikke nødvendigvis af sig selv, men når man gør sig umage, skaber man medarbejdere med høj loyalitet og dedikation.

Her kan I finde 7 punkter, der med fordel kan overvejes.

7 punkter til overvejelse

Ikke alle unge kan honorere en ordinær arbejdsuge. Der kan derfor være behov for stor fleksibilitet ift. arbejdstid og mødetider.

Har I overvejet, om der er mulighed for omorganisering af opgaver for at imødekomme den unges behov ?

Unge med særlige behov er ofte udsatte i overgange. For at give samarbejdet med den unge en god start er grundig introduktion, klare forventninger og hurtig feedback vigtigt.

Har I overvejet at kickstarte den gode modtagelse med et formøde til fælles forventningsafstemning?

Sørg for, at der er klar kommunikation om forventninger og mål med opgaverne og mulighed for at udvikle den unge gennem løbende feedback. Dette hjælper unge med at udvikle deres arbejdsidentitet.

Har I overvejet, om jeres brug af humor og ironi kan skabe usikkerhed?

Med en fast kontaktperson for den unge i virksomheden skaber I effektiv støtte. Kontaktpersonen deler viden og erfaringer fra virksomheden og hjælper den unge med at navigere i opgaver og kultur.

Har I overvejet en plan B, hvis den faste kontaktperson er fraværende?

En fast procedure for oplæring og instruktion af unge medarbejdere kan hjælpe dem med at forstå deres opgaver og arbejdspladsens sikkerhedsprocedurer. Ikke alle unge har en sikker arbejdshukommelse.

Har I overvejet, om der er brug for hyppige gentagelser for at skabe forståelse og tryghed?

Ved at invitere den unge ind i virksomhedens sociale aktiviteter skaber I et positivt arbejdsmiljø. Dette kan styrke fællesskabet og den unges tilknytning til virksomheden.

Har I overvejet, om jeres sociale aktiviteter passer til alle og om det er OK at sige nej tak?

Virksomheden tager et stort socialt ansvar ved at hjælpe unge med særlige behov ind på arbejdsmarkedet. Her kan der være behov for hjælp fra samarbejdspartnere uden for virksomheden.

Har I overvejet, hvordan I kan samarbejde med fx forældre, lærer, praktikkoordinator eller nogle af ungegarantiens støttetilbud ?