Mit eget våbenskjold

Winter is coming

Winter is coming - mit eget våbenskjold

Uddannelse og job Historie Håndværk og design Dansk Billedkunst 3. klasse 4. klasse 5. klasse 6. klasse

Tid til at drømme...

Dette tværfaglige forløb skal der arbejdes med elevernes indsigt. I gamle dage havde familierne deres eget våbenskjold, som bl.a. repræsenterede deres styrker. En tradition der lever endnu. Eleverne kender det fra serier som fx Game of Thrones og eller deres egne fodboldklubber, der ofte har et symbol, der skal repræsenterer deres styrker.

Ser man nærmere på de engelske klub-logoer, er de en blanding af angelsaksiske våbenskjold, skotske klaner, keltiske løver, byvåben osv. I dette forløb skal eleverne undersøge hvad et våbenskjold er og hvilken betydning det har haft. Herefter skal de selv fremstille deres eget, som skal udstilles på skolen.

Efter 3. klassetrin Personlige valg - Kompetencemål: Eleven kan beskrive egne drømme og forventninger.

Arbejdsliv - kompetencemål:

Eleven kan beskrive forskellige typer arbejde og arbejdsformer. Efter 6. klassetrin Personlige valg – færdigheds- og vidensmål: eleven har viden om egne styrkesider og interesser, eleven har viden om variation om karriereforløb. Eleven har viden om arbejdsliv og deres betydning for mennesker.

Forløbet kan være et stort forløb med middelalderen eller blot et kort forløb med at udvikle sit eget våbenskjold.

Vælger man at arbejde med Riddere og middelalderen kan man med fordel downloade dette hæfte om riddere.

Her finder man en gennemgang af ridderverden og nogle fortællinger. Materialet er meget letlæseligt. Herudover er der på portalerne ligeledes forløb, der omhandler tiden og små film på YouTube:

https://historie.alinea.dk/course/ANBB-riddertid

https://historie.alinea.dk/course/AuOY-absalon-og-valdemar

https://historie.alinea.dk/course/AhLs-middelalder

https://www.youtube.com/watch?v=ODPMr2Jg9ps

https://www.youtube.com/watch?v=jSJDfgA5ifA

https://www.youtube.com/watch?v=5Zx6EThF9rE

 

I denne artikel om Fodboldfeberens magt og merchandise kan man orientere sig om fodboldverdens logoer/våbenskjold.

 

Der kan også findes inspiration her:

 

Ronny Andersen kongelig våbenmaler

Hvordan laver man et våbenskjold?

 

 

 

I dansk kan man evt. inddrage arbejdet med ”Ørnes Øje ” eller ”Vølvens Forbandelse.

Inden eleverne påbegynder deres eget våbenskjold kan de arbejde med fx engelsk klubbers logo og deres betydning, det dansk kongehus våbenskjold og historien bag, middelalderen og ridderne, kommunens våbenskjold, hvad er en Våbenskjoldsmager. I forbindelse med kommunes våbenskjold kan man ligeledes besøge historisk arkiv.

I forløbet kan man vælge at lade eleverne lave deres eget våbenskjold, som repræsenterer hvem de er og hvad de står for, eller lade våbenskjoldet repræsenterer hele familien.

Når elevene skal i gang med at undersøge deres egen familie, skal de finde ud af hvilke erhverv der går i gennem flere generationer. De skal prøve at finde symboler, der passer der passer til familien og de styrker denne har. Klassen kan evt. udarbejde et fælles spørgeskema til arbejdet.

Der er mange regler i forhold til at lave et våbenskjold, men alt afhængig hvor lang tid man vil bruge på forløbet justeres disse krav selvfølgelig.

Øvelser til udfyldelse af eget våbenskjold hvor eleverne arbejder med deres indsigt (se bilag) Fremstilling af eget våbenskjold: Våbenskjoldet kan laves i alle materialer. Er der mulighed/økonomi kan der laves et tværfagligt samarbejde med de praksismusiske fag.

It kan ligeledes inddrages, således eleverne lærer at arbejde med tegneprogrammer og 3D-print, som kan lånes på CFU, hvis skolen ikke selv er i besiddelse af sådanne printere. Programmet Tinkercad er gratis og tilgængeligt i skyen. Kan tilgås gennem en googlekonto.

(Tinkercad er intuitivt og nemt at komme i gang med at bruge, og derfor ideelt for begyndere. Det er firmaet Autodesk, som står bag programmet, og de har fokuseret på brugervenligheden og derfor udviklet programmet, så det ikke skal downloades, men derimod kan tilgås direkte i browseren.)

Alle elevernes våbenskjold præsenteres på en udstilling, hvilket evt. kan gøres i forbindelse med at forældrearrangement på skolen.

 

Refleksionsøvelser:

Elevernes styrker kobles sammen med arbejdslivet/ arbejdsfunktioner. Læreren skriver nogle jobs op på tavlen og gennemgår, hvilke typer opgaver man laver. Der kan findes små film på YouTube med Rasmus Brohave. Eleverne skal efter bedste evne forsøge at koble deres styrker på arbejdet.

 

Trivselsarbejde i klassen:

Som en ekstra opgave kan eleverne lave klassens våbenskjold. Hvem er de som klasse.

Forløbet udbydes gennem skolens lokale karrierelæringsvejleder, der faciliterer kontakten til relevante aktører.

Du finder karrierelæringsvejledernes kontaktoplysninger her

Forløbet udbydes af karrierelæringsvejlederne.

Du finder deres kontaktoplysninger her