Inden eleverne påbegynder deres eget våbenskjold kan de arbejde med fx engelsk klubbers logo og deres betydning, det dansk kongehus våbenskjold og historien bag, middelalderen og ridderne, kommunens våbenskjold, hvad er en Våbenskjoldsmager. I forbindelse med kommunes våbenskjold kan man ligeledes besøge historisk arkiv.
I forløbet kan man vælge at lade eleverne lave deres eget våbenskjold, som repræsenterer hvem de er og hvad de står for, eller lade våbenskjoldet repræsenterer hele familien.
Når elevene skal i gang med at undersøge deres egen familie, skal de finde ud af hvilke erhverv der går i gennem flere generationer. De skal prøve at finde symboler, der passer der passer til familien og de styrker denne har. Klassen kan evt. udarbejde et fælles spørgeskema til arbejdet.
Der er mange regler i forhold til at lave et våbenskjold, men alt afhængig hvor lang tid man vil bruge på forløbet justeres disse krav selvfølgelig.
Øvelser til udfyldelse af eget våbenskjold hvor eleverne arbejder med deres indsigt (se bilag) Fremstilling af eget våbenskjold: Våbenskjoldet kan laves i alle materialer. Er der mulighed/økonomi kan der laves et tværfagligt samarbejde med de praksismusiske fag.
It kan ligeledes inddrages, således eleverne lærer at arbejde med tegneprogrammer og 3D-print, som kan lånes på CFU, hvis skolen ikke selv er i besiddelse af sådanne printere. Programmet Tinkercad er gratis og tilgængeligt i skyen. Kan tilgås gennem en googlekonto.
(Tinkercad er intuitivt og nemt at komme i gang med at bruge, og derfor ideelt for begyndere. Det er firmaet Autodesk, som står bag programmet, og de har fokuseret på brugervenligheden og derfor udviklet programmet, så det ikke skal downloades, men derimod kan tilgås direkte i browseren.)