Skills til Skills City

Skills til Skills City

Uddannelse og job Matematik Tysk Samfundsfag Madkundskab Kristendomskundskab Historie Håndværk og design Dansk 7. klasse

Velkommen til Skills City!

Skills City er en årligt tilbagevendende aktivitet på EUC Nord. Skills City er en by som elever fra grundforløb 1 (GF1) på Energi og Byggeri har bygget op som led i afslutningen på deres GF1.

Som aktivitet er Skills City levendegjort på en måde, hvor alle udbudte erhvervsuddannelser på EUC Nord er repræsenteret i tilknytning til byen.

De besøgende får således mulighed for at møde en bred vifte af erhvervsuddannelser inden for hhv. Teknik, Metal og Motor, Energi og Byggeri og Gastronomi og Service.

Ifm. Skills City besøger de inviterede elever den levendegjorte by. Her kommer de i dialog med GF1 eleverne og deltager i små fagligt rettede konkurrencer. Desuden får de oplæg om livet på en erhvervsuddannelse i regi af UE-vejledningen og udvalgte rollemodeller blandt EUC Nords elever. Og endelig får de en rundvisning på skolen, der går vej om de forskellige værksteder.

En studievejleder fra EUC Nord varetager denne rundvisning. Alle Hjørring Kommunes elever i 7. klassetrin er inviteret til at deltage i arrangementet. Dette undervisningsforløb er et forslag til, hvordan man kan rammesætte karrierelæringen omkring deltagelsen i Skills City med nogle aktiviteter, der kan styrke både indsigt og udsyn hos eleverne.

Formålet med dette undervisningsforløb er at rammesætte karrierelæringen omkring deltagelsen i Skills City på EUC Nord med nogle aktiviteter, der kan styrke både indsigt og udsyn hos eleverne. Med gode før og efteraktiviteter er der mulighed for at udnytte læringsperspektivet ved deltagelsen optimalt.

Man kan som lærer plukke i forløbet alt efter, hvor lang tid man ønsker at bruge, men der er gode potentialer for også at trække tråde til f.eks. matematikundervisningen, idet det peger på forslag til, hvordan man gennem brug af materialer fra Dansk Byggeri kan arbejde anvendelsesorienteret med matematikken.

De forberedende aktiviteter, der skal bidrage til at understøtte karrierelæringen omkring besøget i Skills City er beskrevet ovenfor under aktiviteter i overskrifterne:

  • Hvordan ville verden se ud, hvis der ikke var faglærte?
  • Kender du håndværkeren på værktøjet?
  • Kan du koble deltagerforudsætningerne på?
  • Hvilket hold skal til for at bygge et hotel?
  • Forældrebesøg
  • Forforståelse / Forberedelse med refleksionsark

Den enkelte lærer kan plukke i disse alt efter klassens elevforudsætninger og tidsmæssige rammer. Dog anbefales det som minimum at benytte sig af forberedelsen med refleksionsark (se bilag). Inden besøget i Skills City bør eleverne have gjort sig indledende tanker om, hvad et håndværksfag er, hvilke indledende forestillinger de har om undervisningen på en erhvervsskole og deltagerforudsætningerne på en erhvervsuddannelse.

Hvordan ville verden se ud, hvis der ikke var faglærte?

Med udgangspunkt i filmen ”Das Handwerk” reflekterer klassen over, hvilken betydning håndværksfagene har for vores forskellige livsarenaer. Filmen bygger på en allegori over Syndefaldsmyten og ville kunne trække tråde ind i såvel kristendomsundervisningen som danskfaget for ikke at nævne tyskundervisningen, da filmen er tysk.

Det er en almindeligt kendt udfordring, at for få unge søger erhvervsuddannelserne direkte efter grundskolen, og filmen lægger op til en drøftelse af, hvordan verden ville se ud, hvis ingen gad være håndværkere. Dette perspektiv kan videreføres til samfundsfag eller historieundervisningen, hvor man kunne kigge lidt ind i udviklingen af Danmark fra produktions- til videnssamfund, evt. søgemønstrene til ungdomsuddannelserne hen over de sidste 50 år.

Se filmen her

Kender du håndværkeren på værktøjet?

Laminerede kort med titel på erhverv hænges op på væggen med elefantsnot. (Se bilag). Værktøjskassen introduceres for eleverne. I værktøjskassen er der værktøj repræsenterende hver af de erhverv, der fremgår af de laminerede kort. Alle de udvalgte erhverv har en uddannelsesvej, der kan føres tilbage til udbuddet på EUC Nord og dermed til Skills City. Vær her opmærksom på, at der er mange håndværksuddannelser, der ikke er repræsenteret, f.eks. vvs-uddannelsen, plastmager eller lignende. Dette bør italesættes over for eleverne, så deres generelle udsyn over erhvervsuddannelserne styrkes.

Eleverne trækker på skift et stykke værktøj og placerer det med deres argumenter i tilknytning til det rette erhverv. Indholdet i værktøjskassen er:

  • Moppestykke (Serviceassistent)
  • Ledning (Elektriker)
  • Sandpapir (Møbelsnedker)
  • Sikkerhedsbriller (Maskinsnedker)
  • Knibtang (Smed)
  • Vinbog (Tjener)
  • Spandeske (Murer)
  • Dejskraber (Bager/konditor)
  • Vaterpas (Byggemontagetekniker)
  • Pensel (Bygningsmaler)
  • Kartoffelskræller (Ernæringsassistent)
  • Kødnåle (Gourmetslagter)
  • Hammer (Tømrer)
  • Piskeris (Kok/gastronom)
  • Stjernegaffelnøgle (Personvognsmekaniker)

Kan du koble deltagerforudsætningerne på?

Andre laminerede kort illustrerer deltagerforudsætningerne og indholdet i uddannelserne. (Se bilag) Disse trækkes ligeledes af eleverne på skift og kobles sammen med det rette erhverv. Denne del af øvelsen bidrager til at styrke elevernes indsigt i egne styrker og forudsætninger for at kunne vælge de forskellige erhvervsveje.

Alt efter klassens størrelse kan materialerne bruges i plenum eller gruppevis. Skolens karrierelæringsvejleder kan være behjælpelig med at klargøre materialer og vejlede i brugen.

Hvilket hold skal til for at bygge et hotel?

Find et billede af et lokalt hotel. Snak med eleverne om, hvilke faggrupper, der skal i sving for at bygge bygningerne, og dernæst hvilke faggrupper der skal give liv til bygningerne efterfølgende. Kombiner evt. denne aktivitet med et virksomhedsbesøg på et lokalt hotel i Hjørring Kommune. Karrierelæringsvejlederen kan være behjælpelig med at lave en aftale om et relevant virksomhedsbesøg.

 

Forældrebesøg

Har man i klassen en eller flere forældre, der arbejder inden for håndværksfagene, kan man evt. lave et forældrebesøg i klassen, hvor de fortæller om deres job og vejen til det arbejdsliv, de har i dag.

 

Forforståelse / Forberedelse med refleksionsark

Inden selve besøgsdagen i Skills City arbejder eleverne parvis eller individuelt med refleksionsarket, der er udviklet med henblik på at understøtte elevernes karrierelæring ifm. besøget. (Se bilag) I refleksionsarket er der ikke fokus på valgorienterede spørgsmål, men derimod spørgsmål, der understøtter karrierelæringen i en proces. Undlad at afkræve eleverne et svar på, om de selv vil vælge en af uddannelserne, da de højst sandsynligt ikke er klar til det endnu. Fokuser i stedet på, hvad de kan lære om sig selv, om uddannelserne og de tilknyttede erhverv og arbejdsliv i mødet med de forskellige erhverv i Skills City.

 

Besøg i Skills City

Eleverne besøger Skills City. Her er der tilrettelagt tre forskellige aktiviteter over de 2 timer, de er der. Det er EUC Nord, der står for arrangementet.

  • Besøg i Skills-byen (En hel by der er lavet af elever på erhvervsuddannelsernes grundforløb 1)
  • Oplæg fra UE om erhvervsuddannelserne med rollemodeller fra de forskellige retninger
  • Rundvisning i værkstederne

Eleverne guides rundt mellem de forskellige stationer på storhold. En guide følger, men det er her vigtigt, at lærerne er med, da det kan være lidt kaotisk. Der kommer rigtig mange mennesker på Skills dagen, da alle 7. klasser i kommunen deltager med enkelte undtagelser. Der er indlagt små konkurrencer undervejs.

Tilbage i klassen griber eleverne atter fat i deres refleksionsark og arbejder med de spørgsmål, der er udarbejdet med det formål at samle deres refleksioner, indsigt og udsyn, efter besøget i Skills City.

 

Virksomhedsbesøg

I forlængelse af Skills City kan eleverne med fordel besøge en eller flere virksomheder, der arbejder med håndværksfagene. Skolens karrierelæringsvejleder kan hjælpe med at finde virksomheder, der egner sig til forløbet. Det kan være et køkken, en byggevirksomhed eller et autoværksted eksempelvis.

 

Udbygning af forløbet til et fagfagligt fokus

De mest centrale kompetencemål inden for dette forløb kan henføres til det obligatoriske emne uddannelse og job, men man kan flere steder efter behov, ønske og elevforudsætninger trække fagfaglige tråde til f.eks. dansk, kristendomskundskab eller her til slut evt. matematik og håndværk og design. Dansk Byggeri har udviklet mange gode materialer, man kan bruge til at illustrere matematik i praksis.

F.eks. kunne man med fordel anvende materialet ”Regn med byggeri og anlæg”, som er et realistisk praksisrettet undervisningsmateriale, der ud fra forskellige håndværksmæssige erhverv som f.eks. murer, struktør, tømrer osv. giver erfaringer med anvendelsesorienteret matematik. Materialet er målrettet 7. - 8. klasse.

Man kan finde materialet her.

 

Forløbet udbydes gennem skolens lokale karrierelæringsvejleder, der faciliterer kontakten til relevante aktører.

Du finder karrierelæringsvejledernes kontaktoplysninger her

Forløbet udbydes af karrierelæringsvejlederne.

Du finder deres kontaktoplysninger her