Hvordan ville verden se ud, hvis der ikke var faglærte?
Med udgangspunkt i filmen ”Das Handwerk” reflekterer klassen over, hvilken betydning håndværksfagene har for vores forskellige livsarenaer. Filmen bygger på en allegori over Syndefaldsmyten og ville kunne trække tråde ind i såvel kristendomsundervisningen som danskfaget for ikke at nævne tyskundervisningen, da filmen er tysk.
Det er en almindeligt kendt udfordring, at for få unge søger erhvervsuddannelserne direkte efter grundskolen, og filmen lægger op til en drøftelse af, hvordan verden ville se ud, hvis ingen gad være håndværkere. Dette perspektiv kan videreføres til samfundsfag eller historieundervisningen, hvor man kunne kigge lidt ind i udviklingen af Danmark fra produktions- til videnssamfund, evt. søgemønstrene til ungdomsuddannelserne hen over de sidste 50 år.
Se filmen her
Kender du håndværkeren på værktøjet?
Laminerede kort med titel på erhverv hænges op på væggen med elefantsnot. (Se bilag). Værktøjskassen introduceres for eleverne. I værktøjskassen er der værktøj repræsenterende hver af de erhverv, der fremgår af de laminerede kort. Alle de udvalgte erhverv har en uddannelsesvej, der kan føres tilbage til udbuddet på EUC Nord og dermed til Skills City. Vær her opmærksom på, at der er mange håndværksuddannelser, der ikke er repræsenteret, f.eks. vvs-uddannelsen, plastmager eller lignende. Dette bør italesættes over for eleverne, så deres generelle udsyn over erhvervsuddannelserne styrkes.
Eleverne trækker på skift et stykke værktøj og placerer det med deres argumenter i tilknytning til det rette erhverv. Indholdet i værktøjskassen er:
- Moppestykke (Serviceassistent)
- Ledning (Elektriker)
- Sandpapir (Møbelsnedker)
- Sikkerhedsbriller (Maskinsnedker)
- Knibtang (Smed)
- Vinbog (Tjener)
- Spandeske (Murer)
- Dejskraber (Bager/konditor)
- Vaterpas (Byggemontagetekniker)
- Pensel (Bygningsmaler)
- Kartoffelskræller (Ernæringsassistent)
- Kødnåle (Gourmetslagter)
- Hammer (Tømrer)
- Piskeris (Kok/gastronom)
- Stjernegaffelnøgle (Personvognsmekaniker)
Kan du koble deltagerforudsætningerne på?
Andre laminerede kort illustrerer deltagerforudsætningerne og indholdet i uddannelserne. (Se bilag) Disse trækkes ligeledes af eleverne på skift og kobles sammen med det rette erhverv. Denne del af øvelsen bidrager til at styrke elevernes indsigt i egne styrker og forudsætninger for at kunne vælge de forskellige erhvervsveje.
Alt efter klassens størrelse kan materialerne bruges i plenum eller gruppevis. Skolens karrierelæringsvejleder kan være behjælpelig med at klargøre materialer og vejlede i brugen.
Hvilket hold skal til for at bygge et hotel?
Find et billede af et lokalt hotel. Snak med eleverne om, hvilke faggrupper, der skal i sving for at bygge bygningerne, og dernæst hvilke faggrupper der skal give liv til bygningerne efterfølgende. Kombiner evt. denne aktivitet med et virksomhedsbesøg på et lokalt hotel i Hjørring Kommune. Karrierelæringsvejlederen kan være behjælpelig med at lave en aftale om et relevant virksomhedsbesøg.
Forældrebesøg
Har man i klassen en eller flere forældre, der arbejder inden for håndværksfagene, kan man evt. lave et forældrebesøg i klassen, hvor de fortæller om deres job og vejen til det arbejdsliv, de har i dag.
Forforståelse / Forberedelse med refleksionsark
Inden selve besøgsdagen i Skills City arbejder eleverne parvis eller individuelt med refleksionsarket, der er udviklet med henblik på at understøtte elevernes karrierelæring ifm. besøget. (Se bilag) I refleksionsarket er der ikke fokus på valgorienterede spørgsmål, men derimod spørgsmål, der understøtter karrierelæringen i en proces. Undlad at afkræve eleverne et svar på, om de selv vil vælge en af uddannelserne, da de højst sandsynligt ikke er klar til det endnu. Fokuser i stedet på, hvad de kan lære om sig selv, om uddannelserne og de tilknyttede erhverv og arbejdsliv i mødet med de forskellige erhverv i Skills City.
Besøg i Skills City
Eleverne besøger Skills City. Her er der tilrettelagt tre forskellige aktiviteter over de 2 timer, de er der. Det er EUC Nord, der står for arrangementet.
- Besøg i Skills-byen (En hel by der er lavet af elever på erhvervsuddannelsernes grundforløb 1)
- Oplæg fra UE om erhvervsuddannelserne med rollemodeller fra de forskellige retninger
- Rundvisning i værkstederne
Eleverne guides rundt mellem de forskellige stationer på storhold. En guide følger, men det er her vigtigt, at lærerne er med, da det kan være lidt kaotisk. Der kommer rigtig mange mennesker på Skills dagen, da alle 7. klasser i kommunen deltager med enkelte undtagelser. Der er indlagt små konkurrencer undervejs.