Formålet er gennem virksomhedssamarbejde og undervisningsmateriale, at få skabt et helheds udsyn mod jobfunktioner og dertilhørende arbejdsliv indenfor plejesektoren. Samt give eleverne indsigt i de overbygningsmuligheder, der er indenfor faget. Eleverne skal reflektere over eget niveau, samt over hvilke kompetencer den pågældende jobfunktion/uddannelse kræver.
Målet med forløbet er, at eleverne kan identificere sig med nogle arbejdsopgaverne på SOSU-området.
TV-udsendelse og Skills-opgaver er bygget op sådan, at de ligner de opgavetyper, man arbejder med på SOSU i starten af uddannelserne.
Vi har valgt en udsendelse, som fokuserer på omsorg, livskvalitet og træning (rehabilitering). Vi ønsker at vise betydningen af relationen mellem den professionelle og borgeren, og hvor vigtigt det er at kende en borgers livshistorie.
Eleverne bliver i videoen præsenteret for ældre som kommer på et dagcenter.
Når man skal hjælpe andre, er det afgørende at kunne sætte sig i den andens sted – derfor prøver eleverne selv at få hjælp til at spise. At få/give hjælp kan for mange føles meget grænseoverskridende. Hvis en elev ikke kan overskue at deltage, kan vi anbefale, at denne får rollen som observatør. Tag gerne en snak om, hvordan det mon er at have brug for andres hjælp – og hvilke etiske og faglige krav, det stiller til hjælperen.
Når man skal hjælpe en borger med KOL (Kronisk Obstruktiv Lungesygdom), giver det en større forståelse, hvis man selv har prøvet, hvordan man bliver begrænset, når man ikke kan trække vejret normalt.
Hygiejne og smittespredning er meget centrale emner i vores uddannelser, så de er også taget med her.
Træk en hale på forløbet indenfor emnet Uddannelse og Job, og lad eleverne arbejde med før, under og efter aktiviteterne for at øge deres refleksioner over jobfunktioner, uddannelsesveje og evt. andre muligheder inden for plejesektoren.