Plastic Fantastic

Plastic Fantastic

Uddannelse og job Samfundsfag Natur/teknologi Håndværk og design Fysik/kemi Dansk Biologi Billedkunst 5. klasse 6. klasse 7. klasse 8. klasse 9. klasse 10. klasse

Plastic - galt eller genialt?

Plast er et oplagt emne i undervisningen. Man kan tilrettelægge mange forskellige former for forløb, der peger ind i grundfagene. Det kan være forløb om plast i havene i biologi eller natur og teknologi, forløb med laboratorieforsøg med plast i fysik, forløb om plastens rolle i samfundet i dansk, samfundsfag eller valgfaget billedkunst eller håndværk og design.

Plast er overalt. Det er en del af vores fortid, nutid og fremtid. Plastik er kommet for at blive, men det skaber også miljømæssige udfordringer, som plastbranchen og vi som forbrugere er og må være opmærksomme på at håndtere.

For at gøre det nemmere at bruge plast i undervisningen har plastindustrien udviklet diverse materiale med forskelligt fagligt fokus. Der er f.eks. materialet Plastikhelteskolen målrettet 5.-6 årgang eller materialer til brug ifm. forløb om plast ind i fysik-kemi. Dertil har Dansk Arbejdsgiverforening udviklet et materiale om plastens egenskaber og genanvendelse målrettet udskolingen.

På følgende link kan man få et godt overblik over de forskellige forløb: https://plast.dk/undervisningsmaterialer-om-plast/

Ønsker man at indtage en kunstnerisk, æstetisk vinkel, kan man kombinere med besøg af billedkunstner, Lise Vestergaard, der er født og opvokset i Hjørring. Hun har i samarbejde med organisationen Plastic Change tilrettelagt en interessant vandreudstilling med fokus på plast, ”Don’t waste it”. Man kan læse mere om projektet her: https://www.lisevestergaard.dk/plastic-change

Afvikler man plastforløb for udskolingen, kan man også trække en hale på forløbene inden for uddannelse og job ved at sætte spot på job og uddannelse som plastmager. Plastmager er en uddannelse med gode job- og beskæftigelsesmuligheder, og der er i mange egne af landet udfordringer med at rekruttere tilstrækkeligt med kvalificeret arbejdskraft inden for området, herunder også i Hjørring Kommune, hvor vi har flere plastproducerende virksomheder: Expo-Net Danmark, Rolltech, Scanbelt og Novo Nordisk. Man kan finde mere materiale om plastmageruddannelsen her: https://www.blivplastmager.dk/

Uanset hvilke plastforløb, man afvikler, vil et besøg i en plastproducerende virksomhed være oplagt at kombinere med. Dette forløb er et forslag til, hvordan et sådant besøg kan afvikles, herunder forberedes og efterbearbejdes.

Formålet med dette forløb er at give indblik i en plastproducerende virksomhed og de job og beskæftigelsesmuligheder, der knytter sig hertil. I Hjørring Kommune har vi flere store plastproducerende virksomheder, der producerer meget forskellige typer af plast. Det kan være Expo-Net Danmark, Rolltech, Scanbelt og Novo Nordisk.

Alt efter hvilke øvrige forløb omkring plast, man kombinerer med, kan der være forskellige andre formål knyttet til forløbet. Det kan være viden om plastens egenskaber og genanvendelighed. Eller det kan være viden om, hvordan vi håndterer plasten i naturen og i havene, eller hvordan man kan bruge plast i en kunstnerisk proces.

Inden besøget skal eleverne researche på den plastvirksomhed, de skal besøge. Det gøres f.eks. ved at udfylde en virksomhedslog, se bilag.

Det er vigtigt, at eleverne er godt forberedt på besøget, så de kan stille gode spørgsmål undervejs. Et forslag kan være at ansvarliggøre bestemte elever i at stille spørgsmål, så de tager ejerskab til at komme i dialog med virksomheden.

Som led i efteraktiviteterne ifm. virksomhedsbesøget kan eleverne få brug for billeder og/eller video fra virksomheden. Det er vigtigt, at man på forhånd får aftalt og informeret eleverne om, hvad der må filmes, og hvordan man opfører sig i virksomheden af respekt for såvel værten som de medarbejdere, man møder i produktionen, der har travlt med at passe deres arbejde.

Det er ligeledes vigtigt, at virksomheden er godt forventningsafstemt i forhold til den målgruppe, der kommer på besøg. Virksomhedens medarbejdere er ikke uddannede i at formidle til børn, så det er en stor hjælp for dem, hvis de er godt klædt på forinden.

Selve virksomhedsbesøget i plastvirksomheden kan være afstemt efter, på hvilken måde man har arbejdet med plast i undervisningen forinden. Tidsrammen vil normalt være 60 – 90 min. Typisk kan det være relevant at komme omkring nogle af følgende spørgsmål:

  • Hvad er virksomhedens historie?
  • Hvilke produkter producerer virksomheden?
  • Hvordan ser virksomhedens marked ud?
  • Hvilke muligheder og udfordringer er der ift. markedet?
  • Er markedet primært nationalt eller globalt?
  • Eksempel på varens flow fra produktion til forbruger
  • Hvilke typer af medarbejdere skal til for at drive en virksomhed som denne?
  • Hvad laver de forskellige?
  • Lav evt. et nedslag i et par profiler, f.eks. plastmager, hvor man skitserer uddannelsesvejen
  • Hvordan er arbejdslivet i en produktionsvirksomhed inden for plastindustrien?
  • Hvad gør virksomheden for miljøet?
  • Hvilke job- og karrieremuligheder er der i virksomheden for unge?
  • Erhvervspraktik, fritidsarbejde, ufaglært eller faglært arbejde?

Har man yngre medarbejdere, der kan kigge forbi og fortælle deres historie, vil det altid være en god idé med en ung-til-ung-formidling.

Et godt virksomhedsbesøg involverer typisk også en rundvisning i produktionen. Her er det vigtigt, at eleverne så vidt muligt får lov til at røre og opleve. Det kan være ingredienser til produktionen eller det færdige resultat.

Har man mulighed for at lægge en lille caseopgave ind, hvor eleverne skal arbejde med eksempelvis en danskfaglig eller matematikfaglig case med udgangspunkt i virksomheden, kan det være en god hands on aktivitet at slutte virksomhedsbesøget af med. Det kunne f.eks. være en case vedr. gennemløb i produktionen, eksportvejen, markedsføringsmateriale, virksomhedens kommunikation via web og sociale medier eller lignende.

Af hensyn til elevernes efterbearbejdning af virksomhedsbesøget kan det være relevant, at de har mobiltelefon med kamera med. For at eleverne ikke skal opleve virksomheden gennem en linse, kan der med fordel lægges små lommer ind under besøget, hvor der afsættes tid til at filme. Husk opmærksomhed på, hvad der indledningsvist er aftalt omkring film og foto af medarbejdere og produktion.

Efter virksomhedsbesøget samler eleverne op på deres oplevelser i virksomhedsloggen, og der perspektiveres til det plastforløb, de har afviklet i undervisningen.

Som led i efterbearbejdningen kan eleverne gruppevis lave en lille præsentationsvideo over virksomheden og / eller virksomhedsbesøget. De færdige videoer kan sendes til virksomheden som tak for besøget.

Forløbet udbydes gennem skolens lokale karrierelæringsvejleder, der faciliterer kontakten til relevante aktører.

Du finder karrierelæringsvejledernes kontaktoplysninger her

Forløbet udbydes af karrierelæringsvejlederne.

Du finder deres kontaktoplysninger her