Pimp dit værelse

Pimp dit værelse

Uddannelse og job Matematik Håndværk og design Dansk 5. klasse 6. klasse

Når kreativitet og matematik går hånd i hånd.

I dette undervisningsforløb er der fokus på at udvide elevernes indsigt i detailhandelsbranchen med særligt fokus på bolig og interiørspecialet.

I forløbet skal eleverne bruge deres kreativitet og forståelse for at lægge et budget til at indrette et nyt værelse efter mål i overgangen fra børneværelset til ”inbetweenværelset” eller ”teenageværelset”. Det kræver ud over en god portion kreativitet rumlig forståelse, indsigt i målestoksforhold og bevidsthed om at lægge og holde et budget.

I forbindelse med opgaverne afvikles virksomhedsbesøg, hvor klassen kigger på forretningen med karrierelæringsbriller. Hvor mange ansatte er der? Hvilken baggrund har de? Hvilke arbejdsopgaver udfører de og med hvilke uddannelsesmæssige baggrunde? Hvordan er arbejdslivet inden for detailhandelsområdet med fokus på bolig og interiør?

Formålet med forløbet er at styrke elevernes blik for at arbejde inden for detailhandel med særligt fokus på bolig og interiørområdet. Samtidig er det et centralt underliggende formål, at eleverne lærer at arbejde ud fra et budget samt at navigere i opgaver, hvor de skal bruge deres kreativitet og rumlige sans.

Gennem mødet med boligforretningen får eleverne udsyn mod en lokal arbejdsplads inden for branchen. De stilles undervejs i forløbet reflekterende opgaver, hvor de skal overveje, hvilke kompetencer der er vigtige for at varetage bestemte jobs og perspektivere disse kompetencer til egne styrker og forudsætninger. På denne måde styrker forløbet også den enkeltes indsigt og refleksion over forudsætninger i arbejdslivet.

Som forberedelse til forløbet præsenteres eleverne for, hvad et budget er og introduceres til forskellige typer af budgetter.

De præsenteres desuden for principperne for målestoksforhold og tegninger i forskellige målestoksforhold. De skal selv klargøre en tegning i relevant målestoksforhold af deres umøblerede værelse.

Dertil skal de lave en fælles forventningsafstemning ift. den forretning, de skal besøge. Hvor stor er den? Hvordan er varesortimentet? Hvordan er prisniveau og kvalitet? Hvem forestiller eleverne sig kan arbejde i en boligforretning? Hvad tror de forlods, man skal være god til for at arbejde der?

Det er vigtigt, at klassen forbereder nogle spørgsmål til forretningen. Man kan med fordel ansvarliggøre bestemte elever i at få stillet spørgsmål. Klassen kan f.eks. i fællesskab udforme spørgsmål svarende til det antal elever, der er i klassen. Alle spørgsmål skrives på små sedler, og eleverne trækker hver en seddel. Det spørgsmål, de trækker, har de ansvar for at få stillet ifm. virksomhedsbesøget. Læreren følger op.

Hvad har jeg at gøre godt med?

Eleverne inddeles i grupper på 3-4. Hver gruppe gives et budget på 20.000 kr. til at indrette et lækkert værelse. Værelset skal have faste mål, så eleverne ud over pris også skal regne på, hvad der er plads til i værelset. Og de skal lave en tegning i passende målestoksforhold. Grupperne overvejer forlods, hvilke typer af møbler, der er ”must haves” og hvilke, der kan spares på. De researcher på forretningens hjemmeside for at få inspiration til møbler og få en fornemmelse af priserne, og hvor meget de kan få inden for deres budget.

 

Besøg i boligforretning

Grupperne besøger en udvalgt boligforretning. De afsøger varesortiment ud fra den research de gjorde hjemme i klassen. De udvælger de varer, de ønsker at bruge til deres værelse. De har fokus på budgettet i udvælgelsen samt på mål mv.

Besøget i forretningen afrundes med et oplæg fra en medarbejder i forretningen om forretningens profil, kundesegment, marked og forretningen som arbejdsplads

  • Hvilke jobfunktioner findes der?
  • Hvad kendetegner arbejdet inden for detailhandel?
  • Hvilke uddannelsesmæssige baggrunde har de ansatte?
  • Præsentation af en medarbejder der arbejder med fokus på dekoration af udstillingsmiljøer. Hvilke principper er der for det? Farvesammensætninger, former mv.?
  • Hvad skal man være god til for at arbejde inden for en boligforretning?

Hvis forretningen har en yngre medarbejder, der kan fortælle sin historie om vejen fra grundskole til jobbet i forretningen, kan det være en god idé ud fra forestillingen om effekterne af ung-til-ung-formidling.

 

Modellering

Tilbage på skolen arbejder eleverne nu med at designe en lille model af deres nye værelse i papir, pap, træ, modellervoks eller andet, så man kan visualisere, hvor de enkelte ting står i forhold til hinanden. De fylder budgettet ud og overvejer, hvad der skal ske med overskydende penge, hvis der er nogen.

Forløbet samles op i klassen med en fælles gennemgang af, hvad man har brug for af kompetencer for at arbejde inden for en boligforretning.

  • Hvad ville egne styrker være ift. jobbet?
  • Hvad ville man synes var svært?
  • Hvad har man lært om sig selv i forløbet?
  • Hvad har man lært om at arbejde i en boligforretning?

Idéer til boligforretninger kunne være:

  • Ilva
  • Jysk, A-Z
  • Erling Christensen
  • My Home
  • Netbaserede møbelforretninger som f.eks. IKEA.dk

 

Forløbet udbydes gennem skolens lokale karrierelæringsvejleder, der faciliterer kontakten til relevante aktører.

Du finder karrierelæringsvejledernes kontaktoplysninger her

Forløbet udbydes af karrierelæringsvejlederne.

Du finder deres kontaktoplysninger her