Motor Mille og uniformerne

Livvagt

Motor Mille og uniformerne - Livvagt

Uddannelse og job Idræt Dansk Billedkunst 0. klasse 1. klasse 2. klasse 3. klasse

Vi elsker uniformer!

Dette undervisningsforløb er ét af en række forløb inden for serien ”Motor Mille og uniformerne”. Forløbet tager afsæt i de små film, Ramasjanghelten, Motor Mille, har lavet, hvor hun besøger forskellige erhverv, der bruger uniform. Der linkes direkte til filmene på dr.dk.

Materialerne kan bruges enkeltvis eller som en kæde af små forløb med fokus på uddannelse og job. De egner sig dermed både til et længere forløb over et helt skoleår, hvor man hver uge sætter det timeløse fag ”Uddannelse og job” på skemaet eller til korte forløb, der kan bruges enkeltvis, f.eks. som vikarmateriale.

I tilknytning til materialet er indlagt diverse fagfaglige opgaver, typisk inden for det danskfaglige område. Mange steder er der dog rig mulighed for at supplere yderligere med matematikfaglige opgaver.

Man kan og bør tilpasse materialet efter deltagerforudsætninger og tidsmæssige rammer.

Materialet indeholder i sin helhed 8 forskellige forløb bygget op over erhvervene: Politi, helikopterredder, flybrandmand, livredder, skorstensfejer, soldat, ambulanceredder og livvagt.

Formålet med forløbet ”Motor Mille og uniformerne” er at understøtte elevernes forståelse og viden om forskellige erhverv, der bærer uniform og på forskellig vis udgør væsentlige hjælperfunktioner i samfundet. Undervejs reflekterer eleverne over måder at fungere i jobbene på, bl.a. gennem praksisfaglige opgaver til illustration af centrale kompetencer. De reflekterer tillige på et indledende niveau over egne styrker og interesser. På den måde understøtter materialet didaktisk Ungegarantiens strategiske mål; udsyn og indsigt samt kompetencemål inden for uddannelse og job.

Der er ikke krav om en bestemt forberedelse til afvikling af forløbene. Dog kan det som altid være en god idé at lade eleverne starte med en brainstorming på, hvad de allerede ved om det job, der er i fokus. Alternativt kunne man lade en genstand fra jobbet ligge fremme i klassen, som eleverne skulle stille spørgsmål til og ud fra dette gætte jobbet i fokus.

Materialet er udviklet til, at det også skal kunne anvendes som fjernundervisningsmateriale og spontant som vikarmateriale, og forberedelse er derfor ikke påkrævet for gennemførelse af forløbet i en kontekst, der understøtter elevernes karrierelæring.

Eleverne skal bruge en tilgængelig pc/ipad med netadgang.

Eleverne ser filmen og arbejder herefter med opgaverne hertil, se nærmere i det enkelte materiale.

Opgaverne består dels i forståelsesafklarende eller refleksive spørgsmål til filmen og dels i diverse tilknyttede opgaver med et fagfagligt afsæt, f.eks. inden for dansk, matematik, idræt eller billedkunst. Opgaverne kan gennemgås i klassen, eller der kan gives individuelle instruktioner på distancen. Som fjernundervisningsmateriale vil en vis forældrestyring være nødvendig.

Forløbet kan med fordel suppleres med virksomhedsbesøg. Skolens karrierelæringsvejleder kan hjælpe med at facilitere relevante virksomhedsbesøg i tilknytning til materialet og dermed bidrage til at trække materialet nærmere en lokal kontekst.

Materialet kan endvidere suppleres med forældrebesøg i klassen, hvis man har forældre i netværket, der bestrider det behandlede job eller tilsvarende.

Der kan samles op på forløbet på klassen eller gennem individuel feedback.

En yderligere efterbearbejdning end, hvad der allerede ligger i materialet er ikke nødvendig, men som nævnt kan supplerende virksomhedsbesøg eller forældrebesøg pege i retning af en efterbearbejdning af jobbene i en lokal kontekst.

Forløbet udbydes gennem skolens lokale karrierelæringsvejleder, der faciliterer kontakten til relevante aktører.

Du finder karrierelæringsvejledernes kontaktoplysninger her

Forløbet udbydes af karrierelæringsvejlederne.

Du finder deres kontaktoplysninger her