Mine forældres valg

Mine forældres valg

Uddannelse og job Dansk 4. klasse 6. klasse

Hvordan tager man et valg?

Det handler om at kunne tage et valg, men hvordan gør man det? Når man vælger én ting, vælger man også noget andet fra. I dette forløb handler det om, at eleverne skal undersøge deres forældres valg af karrierevej. De skal undersøge forældrenes arbejde, arbejdsforhold, karriere og uddannelsesbaggrund. Karrierelæringsbegreberne er i fokus.

Formålet med dette undervisningsforløb er, at eleverne skal være nysgerrige på det personlige valg, således at eleven kan beskrive sammenhæng mellem personlige mål og uddannelse og job.

Når vi arbejder med det personlige valg fordre det ligeledes, at eleverne arbejder med deres egen indsigt og kompetencer De vil ligeledes arbejde med sammenhængen mellem uddannelse og job

Hvordan tager man et valg? Hvordan vælger man om det er Pepsi eller Coca Cola? Det lyder banalt, men det er netop den kompetence- valgkompetencen, der bevidst skal arbejdes med for, at eleverne kan arbejde hen mod deres positive destination. Skal de vælge håndværk/design eller madkundskab som valgfag i overbygningen. Hvilke fordele er der ved det ene valg frem for det andet. Hvordan passer elevernes valg ind i de drømme de har. Vælger de selv eller er de meget påvirket af deres omgivelsers valg.

I karrierelæring handler det om at opdage, ordne, forstå og fokusere, men det kræver man er bevidst om det der sker lige foran øjnene for en. Derfor skal vi gøre eleverne bevidste om de processer, der sættes i gang, når man foretager et valg.

Start med en snak med eleverne om hvordan man vælger. Hvilke parameter stiller eleverne op for sig selv når de skal vælge mellem flere muligheder. Det kan fx være, om de skal deltage i håndbold eller fodbold. List forskellige dilemmaer op som der skal vælges i mellem, og lad eleverne sætte ord på, hvordan de vælger det ene frem for det andet.

Italesæt hvorfor der tales om at vælge ift. til drømmen om det gode. Hvilke ting tror de, der er vigtige for dem i fremtiden, og hvorfor tror de, at de vil vælge, som de vil. Hvorfor tror de, at deres forældre har valgt, som de har.

Eleverne skal udvikle et spørgeskema, som de vil bruge til deres forældre, når de skal undersøge, hvorledes forældrene har truffet deres valg. Der kan evt. arbejdes tværfagligt med dansk i genren interviews.

Alle de informationer eleverne får under deres interview med deres forældre, skal eleverne brug til at fokusere på selv e valget. Eleverne skal være undersøgende og prøve at danne en konklusion over, hvorfor deres forældre valgte som de gjorde. Hvilke parametre satte de op for deres valg. Valgte de ud fra det der var vigtigt for dem, interesser, pres fra deres forældre, der hvor de kunne tjene mange penge eller noget helt andet? Det kan være en svær opgave for 4. klasse, så stilladsering er nødvendigt.

Besøg på en virksomhed eller besøg på skolen af en forældre kan være en mulighed for at give eleverne en fælles oplevelse. Her kan de samme spørgeskemaer evt. bruges.

I en logbog kan eleverne med illustrationer og ord beskrive hvilke processer der sker, når valgkompetencen skal bruges. Eleverne kan lave en liste over emner, som de skal være opmærksomme på, når de skal træffe et valg i fremtiden, store som små valg. Book Creator kan evt. bruges, hvor der ligeledes kan indsættes filmklip.

Grafisk facilitering kan også være et godt redskab til at formidle en karrierevej. En tidslinje giver et godt overblik.

Gennem forløbet er det vigtigt, at karrierelæring bliver tydelig for eleverne. Eleverne skal ud fra de forudsætninger de har, forsøge at sætte ord på karrierelæringens følgende begreber:

Opdage: sanse og opleve. Få indtryk og samle inspiration

Ordne: ordne information. Sammenligne og bemærke. Opdage sammenhænge.

Fokusere: være opmærksom. Mærke hvad der er vigtigt for mig og for andre.

Forstå: forklare og forudse, hvilke handlinger der fører til hvad.

Særligt til underviseren: Det handler om at stille de rigtige spørgsmål, som ikke tvinger den unge til at træffe et valg lige her og nu, men forberede dem på at tage et bedre kvalificeret valg i fremtiden. Vi skal være åbne og interesseret i den unges oplevelser. Herunder eksempler på hvordan vi kan stille spørgsmålene:

Undersøgende: - Hvad var din opgave? - Hvordan løste du den? - Hvad fortalte de om deres uddannelsesvalg - Hvad synes de er meste interessant og udfordrende ved deres arbejde.

Udvidende - Hvad overraskede dig og hvad var som forventet? - Deltog du på en anden måde end i en almindelig skoledag? - Hvilke fordele/ulemper er der ved arbejdet/uddannelsen? - Hvad ville gøre dig til en god kollega/studerende her?

Afprøvende - Hvad lærte du om uddannelsen/jobbet og dig selv? - Beskrive en situation du husker rigtig godt - Har besøget givet dig anledningen til at der er noget du vil vide mere om? - Tænker du anderledes om dig selv, uddannelse/jobbet efter besøget?

Handlingsorienteret - Stemmer det overens med de forestillinger du havde inden aktiviteten? - Overvej hvorfor du lige giver den beskrivelse.

Forløbet udbydes gennem skolens lokale karrierelæringsvejleder, der faciliterer kontakten til relevante aktører.

Du finder karrierelæringsvejledernes kontaktoplysninger her

Forløbet udbydes af karrierelæringsvejlederne.

Du finder deres kontaktoplysninger her