I en logbog kan eleverne med illustrationer og ord beskrive hvilke processer der sker, når valgkompetencen skal bruges. Eleverne kan lave en liste over emner, som de skal være opmærksomme på, når de skal træffe et valg i fremtiden, store som små valg. Book Creator kan evt. bruges, hvor der ligeledes kan indsættes filmklip.
Grafisk facilitering kan også være et godt redskab til at formidle en karrierevej. En tidslinje giver et godt overblik.
Gennem forløbet er det vigtigt, at karrierelæring bliver tydelig for eleverne. Eleverne skal ud fra de forudsætninger de har, forsøge at sætte ord på karrierelæringens følgende begreber:
Opdage: sanse og opleve. Få indtryk og samle inspiration
Ordne: ordne information. Sammenligne og bemærke. Opdage sammenhænge.
Fokusere: være opmærksom. Mærke hvad der er vigtigt for mig og for andre.
Forstå: forklare og forudse, hvilke handlinger der fører til hvad.
Særligt til underviseren: Det handler om at stille de rigtige spørgsmål, som ikke tvinger den unge til at træffe et valg lige her og nu, men forberede dem på at tage et bedre kvalificeret valg i fremtiden. Vi skal være åbne og interesseret i den unges oplevelser. Herunder eksempler på hvordan vi kan stille spørgsmålene:
Undersøgende: - Hvad var din opgave? - Hvordan løste du den? - Hvad fortalte de om deres uddannelsesvalg - Hvad synes de er meste interessant og udfordrende ved deres arbejde.
Udvidende - Hvad overraskede dig og hvad var som forventet? - Deltog du på en anden måde end i en almindelig skoledag? - Hvilke fordele/ulemper er der ved arbejdet/uddannelsen? - Hvad ville gøre dig til en god kollega/studerende her?
Afprøvende - Hvad lærte du om uddannelsen/jobbet og dig selv? - Beskrive en situation du husker rigtig godt - Har besøget givet dig anledningen til at der er noget du vil vide mere om? - Tænker du anderledes om dig selv, uddannelse/jobbet efter besøget?
Handlingsorienteret - Stemmer det overens med de forestillinger du havde inden aktiviteten? - Overvej hvorfor du lige giver den beskrivelse.