Min nye bil

Min nye bil

Uddannelse og job 7. klasse 8. klasse 9. klasse 10. klasse

Vi bliver klogere på de mange uddannelses- og jobmuligheder, der er i bilbranchen

Med dette forløb kommer en skoleklasse fra udskolingen på et klassevis virksomhedsbesøg hos en bilforhandler i lokalområdet.

Selve forløbet ”Min nye bil” kan indgå i en fagfaglig kontekst, dvs. at den enkelte lærer kan kombinere dagen med dansk-, matematik-, historie-, engelsk eller samfundsfaglige opgaver – forløbet kan også være en del af en emneuge ol.

Der kan inddrages aktuelle fokusområder i forbindelse med besøget, f.eks. valg af bil, drivmiddel, køb eller leasing, hvad koster det at have bil, reklamer i bilbranchen, den historiske udvikling inden for bilsalg, miljømæssige hensyn ifm. bilsalg og potentialer i at øge elbilernes markedsandele osv.

Alt efter hvilket fagfagligt fokus, man måtte ønske, kan virksomhedsbesøget vikles efter det.

”Min nye bil” kan også stå alene, og der er vedlagt en virksomhedslog med forberedende og evaluerende spørgsmål.

Bilen er blevet en naturlig del af vores hverdag – de fleste familier har i dag en eller flere biler. Og de forskellige bilproducenter kæmper om den nyeste teknologi og de smarteste løsninger, alt sammen for at få forbrugernes opmærksomhed og med salg for øje. Næste led er forhandlerne af bilerne, deres formidling og salg til kunderne. Forhandlerne har typisk også tilknyttet det værksted, der kan servicere og reparere de solgte biler.

Bilbranchen er derfor en central branche rundt om i verden – i Danmark og i Hjørring Kommune. Der er mange lokale bilforhandlere og dermed mange lokale arbejdspladser og jobfunktioner på alle niveauer inden for denne branche.

F.eks.:

  • autolakerer
  • pladesmed
  • medarbejder på reservedelslager
  • mekaniker
  • klargøringsmand
  • handelsassistent (bilsalg)
    og andre..

Formålet med dette forløb er at skabe udsyn mod de forskellige jobs, der findes inden for bilbranchen og give de unge indsigt i, hvilke kompetencer der er påkrævede i de forskellige funktioner.

Klassen møder ind på adressen på et aftalt tidspunkt. Efter ankomsten vil der være en fælles velkomst, hvor en ansat tager imod klassen. Klassen vises rundt, de ser de forskellige afdelinger og får undervejs hilst hurtigt på de ansatte. De får korte beskrivelser af de forskellige arbejdsfunktioner, som de kommer forbi og der er mulighed for at stille spørgsmål undervejs.

Herefter vil der være en fælles samling, hvor en ansat fortæller om virksomheden, branchen, fokusområder, kerneopgaver og jobfunktioner.

Eleverne får mulighed for at stille de forberedte spørgsmål til forhandleren, samt selvfølgelig nye spørgsmål, der er dukket op i løbet af besøget.

Tilbage på skolen arbejder eleverne med udfyldelse af efteraktiviteterne i deres log

Inden besøget skal eleverne researche på bilforhandleren, som de skal besøge. Det gøres ved at udfylde en virksomhedslog, se vedhæftede. (Læreren skal inden besøget udfylde de gule felter)

Det er vigtigt, at eleverne er godt forberedt på den virksomhed de skal besøge, så de kan stille gode spørgsmål undervejs i besøget. Et forslag kan være at ansvarliggøre bestemte elever at stille spørgsmål, så de tager ejerskab til at komme i dialog med bilforhandleren og de ansatte i løbet af besøget.

I forhold til forberedelse på jobfunktionerne kan der endvidere inddrages materiale fra ug.dk.

Hvis man ønsker at lægge en vinkel ind over forløbet, hvor man kigger ind i markedet for bilsalg, kan man tage inspiration i vedlagte artikel, der kan danne ramme for arbejde med spørgsmål som fordeling af markedsandele på landsplan, top 5 brands og forskelle mellem køb og leasing.

Forberedelsen kan sagtens gribes an på en anden måde, ovenstående er ment, som et minimum.

Efter besøget skal eleverne efterbearbejde deres oplevelser ved at udfylde resten af deres virksomhedslog, hvor de reflekterer over, hvad de har oplevet og sætter egne styrker og forudsætninger i relation til dette, se bilag.

Efterbehandling kan sagtens gribes an på en anderledes måde, ovenstående er ment, som et minimum.

Forløbet udbydes gennem skolens lokale karrierelæringsvejleder, der faciliterer kontakten til relevante aktører.

Du finder karrierelæringsvejledernes kontaktoplysninger her

Forløbet udbydes af karrierelæringsvejlederne.

Du finder deres kontaktoplysninger her