Fremtidens arbejdskraft
Forløbet kickstartes med et besøg på skolen ved 3 repræsentanter fra erhvervslivet, repræsenterende 3 af de udbudte spor. De 3 repræsentanter udgør et panel, der stiller sig til rådighed med dels deres personlige fortælling om egen karrierevej og dels deres perspektiv på, hvad en arbejdsgiver inden for deres område lægger vægt på, når der skal rekrutteres nye medarbejdere.
Panelets indlæg faciliteres af en interviewer og moderator. Dennes opgave er at sikre, at indlæggene holdes i et sprog og med et perspektiv, der er relevant for elever i 10. klasse. Intervieweren sikrer i øvrigt, at der stilles spørgsmål til oplægsholderne, hvilket eleverne selv kan være lidt tilbageholdende med i starten af deres 10. klasses forløb.
Eksempler på spørgsmål kan være:
- Hvad lægger I mest vægt på, når I ansætter nye medarbejdere?
- Hvad betyder det, hvis jeg har vanskeligheder ift. læsning og skrivning eller matematik?
- Hvilke kompetencer sætter I mest pris på hos jeres medarbejdere?
- Hvad gør I for at hjælpe unge, der har brug for støtte i arbejdsdagen?
- Kan I give et eksempel på, hvordan man bruger dansk / matematik inden for jeres faglige område?
- Hvad gør I for at tiltrække nye medarbejdere? · Hvad gør I for at holde på jeres medarbejdere?
- Hvilken uddannelse skal man have for at kunne arbejde hos jer?
- Er der mulighed for arbejde uden uddannelse (ufaglært arbejde)?
- Hvordan er kønsfordelingen inden for jeres faglige område?
- Hvordan er gennemsnitsalderen inden for jeres faglige område?
- Hvor længe bliver folk typisk i jobs inden for jeres virksomhed?
- Hvad er jeres virksomheds største udfordring pt?
- Hvor ser virksomheden sig selv om 5 år?
Vekselvirkning mellem erhvervsskole og virksomhed
I de kommende 3 uger følger forløbet med en vekselvirkning mellem besøg på erhvervsskole og relevant virksomhed inden for det valgte spor. (Gastronomi og service, Teknik, metal og motor, Energi og byggeri, Business eller Social og sundhed). Med afsæt i den virksomhed, der skal besøges den efterfølgende dag, arbejdes der praksisnært på erhvervsskolen, således at eleverne får et indtryk af indhold og form i undervisningen på erhvervsskolen. Der er afsat 2 dage ugentligt i perioden, f.eks. tirsdag og onsdag.
Uge 1
Tirsdag er der besøg på den relevante erhvervsuddannelse inden for sporet. Onsdag er der besøg på en udvalgt virksomhed. I bilag kan ses en oversigt over virksomheder anvendt i forløbet i 2020. Men andre virksomheder kan anvendes i stedet. Det afgørende er, at der er en sammenhæng mellem det faglige indhold i besøget på erhvervsskolen og besøget i virksomheden, og at eleverne fastholder fokus på, hvordan der arbejdes med fagene og også grundfag som dansk og matematik i praksis og dermed i en anvendelsesorienteret sammenhæng.
Uge 2
Tirsdag er der igen besøg på erhvervsskolen og onsdag på en ny udvalgt virksomhed inden for sporet.
Uge 3
Tirsdag er der igen besøg på erhvervsskolen og onsdag på en ny udvalgt virksomhed inden for sporet.
Efter gennemført uge 3 evalueres forløbet med holdet.
For at binde trådene mellem de enkelte virksomhedsbesøg kan eleverne udarbejde en log, se bilag. Loggen er tænkt som et dynamisk værktøj, der kan tilpasses den enkelte elev og dennes forudsætninger. Hvis elevens primære udfordring er det skriftsproglige, bør det ikke være dette, der er i fokus i loggen, men derimod måske snarere nogle refleksioner optaget på video eller billeder, der klippes ind. En videolog er lige så værdifuld som en skriftlig log. Formålet med loggen er at styrke elevernes karrierelæring omkring forløbet. Den hjælper dem til at forberede eventuelle spørgsmål og efterbehandle og bidrager dermed også til at eleverne kan være gode, interesserede og videbegærlige gæster i virksomhederne.
Der afsættes med fordel 1 time i undervisningen, hver mandag, hvor eleverne arbejder individuelt med deres log.