Min Fremtid

Min Fremtid

Uddannelse og job 10. klasse

Et spændende undervisningsforløb med fokus på fremtiden!

Min Fremtid er et undervisningsforløb særligt målrettet 10. klasse. Forløbet bygger på et 3-i-én-samarbejde mellem 10. klasse, ungdomsuddannelser inden for det erhvervsfaglige område og lokale virksomheder. Gennem forløbet får de unge igangsat nogle forestillinger om fremtiden og sammenhængen mellem uddannelse, erhverv og arbejdsliv. Indholdet i forløbet peger dermed frem mod udarbejdelsen af den obligatoriske selvvalgte opgave i 10. klasse, OSO’en.

I forløbet udbydes 5 spor, der er tilrettelagt med udgangspunkt i de fagområder, der er repræsenteret i erhvervsuddannelserne i Hjørring by:

  • Gastronomi og service
  • Teknik, metal og motor
  • Energi og byggeri
  • Business
  • Social og sundhed

Eleverne vælger sig ind på det foretrukne spor og følger herefter et forløb over 3 uger med en vekslen mellem undervisning på erhvervsuddannelsen og virksomhedsbesøg inden for de relevante fagområder. Hver tirsdag i perioden er der undervisning på erhvervsskolen og hver onsdag i perioden besøg på en virksomhed.

Formålet med forløbet ”Min Fremtid” er at igangsætte nogle forestillinger om sammenhængen mellem uddannelse, erhverv og arbejdsliv hos 10. klasses eleverne. Gennem vekselvirkningen mellem besøgene på erhvervsskolen og i de tilknyttede virksomheder får eleverne udsyn til lokale uddannelses- og jobmuligheder inden for deres interesseområder og dermed mulighed for at gøre sig tanker om en fremtid inden for lokalområdet. Som led i arbejdet med loggen undervejs styrkes elevernes indsigt i deres styrker, interesser og faglige forudsætninger inden for de givne erhvervsområder.

Samlet set peger forløbet ind i udarbejdelsen af OSO’en og udgør dermed sammen med OSO’en en central karrierelæringsaktivitet for 10. klasserne, en aktivitet, der styrker elevernes kompetencer i retning af det kommende uddannelsesvalg efter 10. klasse.

Som i alle andre situationer, hvor klasser besøger virksomheder, er forestillingen om den gode gæst hos virksomheden en gæst, der viser åben interesse og vilje til at blive klogere gennem besøget. Dette bør eleverne forberedes på indledningsvist. Det kan være en idé, at f.eks. skolens praktikkoordinator holder et oplæg om, hvordan man kommer ud i virksomhederne og fortæller ”den gode historie” om sig selv og 10. klasse, da virksomhederne generelt ser et stort rekrutteringspotentiale i 10. klasses eleverne.

Som led i elevernes faglige fokus og refleksioner før besøgene i virksomhederne, arbejder de med deres virksomhedslog. I fælles flok fordeles nogle spørgsmål, som eleverne skal have svar på ifm. besøget. Enkeltelever får ansvar for at finde svar på disse spørgsmål. (Se bilag: virksomhedslog).

Da forløbet kræver en del koordinering med virksomhederne og mellem aktiviteterne på hhv. erhvervsskole og virksomhed, anbefales det, at der nedsættes en planlægningsgruppe med såvel repræsentanter for de involverede lærere og karrierelæringsvejleder. Karrierelæringsvejleder er bindeleddet mellem skolens lærere, ungdomsuddannelsernes repræsentanter og virksomhederne i forløbet. Der ligger i bilag forslag til tekst til brug ifm. tilrettelæggelse af indhold i virksomhedsbesøgene.

Fremtidens arbejdskraft

Forløbet kickstartes med et besøg på skolen ved 3 repræsentanter fra erhvervslivet, repræsenterende 3 af de udbudte spor. De 3 repræsentanter udgør et panel, der stiller sig til rådighed med dels deres personlige fortælling om egen karrierevej og dels deres perspektiv på, hvad en arbejdsgiver inden for deres område lægger vægt på, når der skal rekrutteres nye medarbejdere.

Panelets indlæg faciliteres af en interviewer og moderator. Dennes opgave er at sikre, at indlæggene holdes i et sprog og med et perspektiv, der er relevant for elever i 10. klasse. Intervieweren sikrer i øvrigt, at der stilles spørgsmål til oplægsholderne, hvilket eleverne selv kan være lidt tilbageholdende med i starten af deres 10. klasses forløb.

Eksempler på spørgsmål kan være:

  • Hvad lægger I mest vægt på, når I ansætter nye medarbejdere?
  • Hvad betyder det, hvis jeg har vanskeligheder ift. læsning og skrivning eller matematik?
  • Hvilke kompetencer sætter I mest pris på hos jeres medarbejdere?
  • Hvad gør I for at hjælpe unge, der har brug for støtte i arbejdsdagen?
  • Kan I give et eksempel på, hvordan man bruger dansk / matematik inden for jeres faglige område?
  • Hvad gør I for at tiltrække nye medarbejdere? · Hvad gør I for at holde på jeres medarbejdere?
  • Hvilken uddannelse skal man have for at kunne arbejde hos jer?
  • Er der mulighed for arbejde uden uddannelse (ufaglært arbejde)?
  • Hvordan er kønsfordelingen inden for jeres faglige område?
  • Hvordan er gennemsnitsalderen inden for jeres faglige område?
  • Hvor længe bliver folk typisk i jobs inden for jeres virksomhed?
  • Hvad er jeres virksomheds største udfordring pt?
  • Hvor ser virksomheden sig selv om 5 år?

Vekselvirkning mellem erhvervsskole og virksomhed

I de kommende 3 uger følger forløbet med en vekselvirkning mellem besøg på erhvervsskole og relevant virksomhed inden for det valgte spor. (Gastronomi og service, Teknik, metal og motor, Energi og byggeri, Business eller Social og sundhed). Med afsæt i den virksomhed, der skal besøges den efterfølgende dag, arbejdes der praksisnært på erhvervsskolen, således at eleverne får et indtryk af indhold og form i undervisningen på erhvervsskolen. Der er afsat 2 dage ugentligt i perioden, f.eks. tirsdag og onsdag.

Uge 1

Tirsdag er der besøg på den relevante erhvervsuddannelse inden for sporet. Onsdag er der besøg på en udvalgt virksomhed. I bilag kan ses en oversigt over virksomheder anvendt i forløbet i 2020. Men andre virksomheder kan anvendes i stedet. Det afgørende er, at der er en sammenhæng mellem det faglige indhold i besøget på erhvervsskolen og besøget i virksomheden, og at eleverne fastholder fokus på, hvordan der arbejdes med fagene og også grundfag som dansk og matematik i praksis og dermed i en anvendelsesorienteret sammenhæng.

Uge 2

Tirsdag er der igen besøg på erhvervsskolen og onsdag på en ny udvalgt virksomhed inden for sporet.

Uge 3

Tirsdag er der igen besøg på erhvervsskolen og onsdag på en ny udvalgt virksomhed inden for sporet.

Efter gennemført uge 3 evalueres forløbet med holdet.

For at binde trådene mellem de enkelte virksomhedsbesøg kan eleverne udarbejde en log, se bilag. Loggen er tænkt som et dynamisk værktøj, der kan tilpasses den enkelte elev og dennes forudsætninger. Hvis elevens primære udfordring er det skriftsproglige, bør det ikke være dette, der er i fokus i loggen, men derimod måske snarere nogle refleksioner optaget på video eller billeder, der klippes ind. En videolog er lige så værdifuld som en skriftlig log. Formålet med loggen er at styrke elevernes karrierelæring omkring forløbet. Den hjælper dem til at forberede eventuelle spørgsmål og efterbehandle og bidrager dermed også til at eleverne kan være gode, interesserede og videbegærlige gæster i virksomhederne.

Der afsættes med fordel 1 time i undervisningen, hver mandag, hvor eleverne arbejder individuelt med deres log.

For at understøtte elevernes refleksion ifm. besøgene i hhv. virksomheder og på erhvervsskoler udarbejdes virksomhedsloggens efterbearbejdningsspørgsmål. Der afsættes ideelt set hver uge 1 time til dette.

(Se under "Materiale")

Forløbet udbydes gennem skolens lokale karrierelæringsvejleder, der faciliterer kontakten til relevante aktører.

Du finder karrierelæringsvejledernes kontaktoplysninger her

Forløbet udbydes af karrierelæringsvejlederne.

Du finder deres kontaktoplysninger her