Start med en brainstorm over hvilke erhverv, der er i spil i forbindelse med ELEVERNES konfirmation. Skriv dem op på tavlen. F.eks.
- Præst
- Kordegn
- Kirketjener
- Organist
- Graver (anlægsgartner)
- Kok
- Ernæringsassistent
- Tjener
- Butiksassistent
- Beklædningshåndværker
- Frisør
- Designer
- Eventkoordinator
- Buschauffør
- Bankfunktionær (finansuddannelsen)
- Sangskriver, musiker
- Fotograf
- (Blå mandag……) måske har eleverne flere erhverv.
Der kan arbejdes individuelt, parvis eller gruppevis afhængig af formål, tid, klassestørrelse og antal af erhverv.
På UddannelsesGuiden kan eleverne læse en beskrivelse af jobbet, portræt af en ansat, samt oplysninger om uddannelsesvejen. De skriver navnet på erhvervet i søgefeltet. På youtube ligger der mange eksemplariske videoer: - Det fede ved mit fag (+ fag) - Hvad kan jeg blive - Rasmus Brohave
Fordel de forskellige erhverv på klassen/grupperne, eller lad eleverne vælge et vist antal erhverv. Eleverne fordyber sig i “deres” erhverv – dykker med i arbejdsopgaver, arbejdsfunktioner, arbejdsforhold, lokale virksomheder, hvad skal man være god til i jobbet, er det et job for mig (hvorfor/hvorfor ikke)… osv.
Kontakt til og interview af en person, som er indenfor “deres” erhverv - skitser en arbejdsdag, arbejdsopgaver, den ansattes daglige funktion og karrierevej o.l. (Udarbejd på forhånd en interviewguide) Inviter en eller flere af personer til at komme og fortælle om deres erhverv eller lad eleverne tage på arbejdspladsbesøg. Der er også mulighed for at hele klassen tager afsted på virksomhedsbesøg, skolens karrierelæringsvejleder kan være behjælpelig med at få kontakt til en aktuel arbejdsplads/virksomhed, samt arrangere et besøg.
Eleverne laver små oplæg for hinanden om ”deres” job. Det kan være power points, plancher, film, tegninger, collager eller noget helt andet, afhængigt af, hvor meget tid man ønsker at bruge på produktet og de efterfølgende fremlæggelser. Gennem hele forløbet kan der arbejdes med appen ”Book Creator” på skoletube. Så hver enkelt elevs research omkring ”egen fest” bliver dokumenteret og gemt til dem selv.
Individuel afslutning – elevens ”egen-evaluering” Hvordan er forløbet her gået? Hvad har jeg fået ud af dette undervisningsforløb? Hvordan kan jeg selv tænke mig at arbejde? Hvilke ønsker og planer har jeg selv – herunder mine interesser og mine styrker? God fornøjelse.