Klassens Jobbank

Klassens Jobbank

Uddannelse og job Matematik Kristendomskundskab Billedkunst 0. klasse 1. klasse

Vi bliver klogere på vores forældres uddannelses- og jobvalg!

Det er et forløb for 0. eller 1. kl. Tanken bag dette forløb er, at eleverne får præsenteret en lang række af forskellige jobtyper af mennesker, som de på forhånd kender. Der oprettes, i samarbejde med forældrene, en ”klassens jobbank”. Læreren beder forældrene beskrive, hvad de har af erfaringer med job og jobfunktioner - se vedhæftede. Læreren kontakter efterfølgende de forældre, der har lyst og mulighed og beder dem om at komme på besøg i klassen og fortælle om deres arbejde. Man er som forælder også velkommen til at komme og fortælle om et arbejde, man tidligere har haft, men ikke har længere.

Hvorfor ikke gøre brug af de ressourcer, der er tættest på eleverne? Der er repræsenteret en bred vifte af job og jobfunktioner blandt forældrene i klassen. Det kan også være tidligere job. Det er vigtigt, at forældrene i fortællerrollen har blik for informationsretningen. Det er udsyn, indsigt og kompetencer, der er vigtige – ikke adgangskrav og uddannelsesvejen endnu. Det er dagligdagen i jobbet, der er i fokus.

Formålet med dette forløb er at skabe udsyn mod en lang række af forskellige jobs og jobfunktioner. Selvom om vi forbliver på skolen og finder ressourcen i det nære – forældrene – så vil eleverne få indsigt i, hvilke kompetencer der er påkrævede i forskellige jobtyper.

Det er afgørende, at forældrene bliver godt forberedt på deres rolle. Man kan med fordel give dem nogle spørgsmål, som de skal forberede. F.eks. med udgangspunkt i nedenstående:

  • Hvor arbejder du?
  • Hvor ligger arbejdspladsen henne?
  • Hvornår møder du?
  • Hvad laver man på din arbejdsplads?
  • Hvor mange ansatte er der på arbejdspladsen?
  • Hvad er dine arbejdsopgaver?
  • Har du særligt arbejdsbeklædning?
  • Hvad skal man være god til i dit arbejde?
  • Fortæl noget om andre arbejdsfunktioner på din arbejdsplads.

Der laves oplæg så eleverne hører om 3 forskellige job på en dag og det skal være forskellige jobs. Max. 30 min pr. job inkl. spørgsmål. Eleverne skal have lov til at stille spørgsmål, og derved kan oplægget sagtens drejes i anden retning end det var tænkt fra starten af.

Efter dagens tre fortællinger skal hver enkelt elev overveje, hvilket af de tre jobs, der lød mest interessant, hvorefter de hver især skal lave en tegning, der illustrerer det pågældende job. Eleverne fortæller hinanden i mindre gruppe eller i plenum, hvorfor det netop er det pågældende job, de har valgt at tegne.

Forløbet udbydes gennem skolens lokale karrierelæringsvejleder, der faciliterer kontakten til relevante aktører.

Du finder karrierelæringsvejledernes kontaktoplysninger her

Forløbet udbydes af karrierelæringsvejlederne.

Du finder deres kontaktoplysninger her