Klassens Café

Del 1

Klassens Café - Del 1

Uddannelse og job Matematik Madkundskab Håndværk og design Dansk Billedkunst 4. klasse 5. klasse

Bliv klogere på de mange jobfunktioner, der findes i det lokale cafémiljø

En skoleklasse fra 4. eller 5. klasse kommer med dette forløb på et virksomhedsbesøg hos en café i lokalområdet. Selve forløbet ”Klassens Café” er lavet i en del 1 og en fortsættende del 2. Forløbet kan indgå i en fællesfaglig kontekst i fagene Håndværk og Design, Billedkunst og Madkundskab, der kan kombineres med matematik- og danskopgaver. Forløbet kan laves i forbindelse med en planlagt forældreaften, klasseaktivitet eller i en faguge. Eleverne laver deres egen ”Klassens Café”:

Del 1 – besøg en eller flere af byens cafeer.

Del 2 - ”Klassens Café” opstår, klassen skal selv lave deres café. De skal selv tage stilling til indretning, udsmykning og hvem de vil invitere til caféen og ikke mindst, hvad der serveres i deres café.

Del 1 af ”Klassens Café” kan stå alene, og der er vedlagt en virksomhedslog med forberedende og evaluerende spørgsmål.

I hele Hjørring Kommune skyder der nye og spændende caféer op, som hver især forsøger at skabe deres eget unikke cafémiljø. Cafémiljøet forbinder vi typisk med venner, hygge og god stemning. Eleverne kan også have oplevet caféstemningen fra andre byer, eller ferier, som de har været på.

I tilknytning til caféerne er der mange typer af jobfunktioner, selvfølgelig afhængig af caféens størrelse, servering o.l. F.eks.

  • ernæringsassistent
  • kok
  • tjener
  • cafemedarbejder
  • customer adviser

Formålet med dette forløb er at skabe udsyn mod de forskellige jobs, der findes inden for branchen og give eleverne indsigt i, hvilke kompetencer der er påkrævede i de forskellige funktioner. Eleverne kan også stifte bekendtskab med begrebet ”franchise” i forløbet.

Inden besøget skal eleverne researche på caféen, som de skal besøge. Det gøres ved at udfylde en virksomhedslog, se vedhæftede. (Læreren skal inden besøget udfylde de gule felter)

Det er vigtigt, at eleverne er godt forberedt på den café de skal besøge, så de kan stille gode spørgsmål undervejs i besøget. Et forslag kan være at ansvarliggøre alle elever i at lave og stille hver to spørgsmål, så de tager ejerskab til at komme i dialog med de ansatte i løbet af besøget. Forberedelsen kan sagtens gribes an på en anden måde, ovenstående er ment, som et minimum.

Hvis der er planer om at klassen fortsætter med 2. del af forløbet, så er det vigtigt at klassen i plenum bliver enige om, hvilke centrale opmærksomhedspunkter de skal huske når de er på besøg. Eksempler på opmærksomhedspunkter ved virksomhedsbesøget kan være:

  • Hvad tid åbner/lukker caféen?
  • Hvilken slags mad, kager, drikkevarer serveres der?
  • Indretningen – hvordan ser der ud i caféen?
  • Udsmykning, tema?
  • Laves der underholdning - musik eller andet?

Klassen møder ind på adressen på et aftalt tidspunkt. Efter ankomsten vil der være en fælles velkomst, hvor en ansat tager imod klassen. Klassen vises rundt, og de får korte beskrivelser af de forskellige jobfunktioner, som er i caféen. De får undervejs hilst på ansatte og der er mulighed for at stille spørgsmål. Herefter vil der være en fælles samling, hvor den ansatte fortæller om virksomheden, branchen, fokusområder, kerneopgaver og jobfunktioner. Eleverne får mulighed for at stille de forberedte spørgsmål til rundviseren, samt selvfølgelig nye spørgsmål, der er dukket op i løbet af besøget. Tilbage på skolen arbejder eleverne med udfyldelse af efteraktiviteterne i deres log.

Efter besøget skal eleverne efterbearbejde deres oplevelser ved at udfylde resten af deres virksomhedslog, hvor de reflekterer over, hvad de har oplevet og sætter egne styrker og forudsætninger i relation til dette, se bilag.

Hvis del 2 i ”Klassens Café” følger efter, så laves refleksionsdelen og efterbehandlingen af besøget senere. Det er fint lige at lave en kort opsamling på, om de fik svar på deres spørgsmål. Var der noget der undrede dem o.l. Evt. lade hver elev tegne eller beskrive noget, fra besøget. Gerne med udgangspunkt i et af emnerne: indretning, udsmykning, servering, medarbejderne, jobfunktionerne eller gæsterne. Hæng det op i klassen.

Forløbet udbydes gennem skolens lokale karrierelæringsvejleder, der faciliterer kontakten til relevante aktører.

Du finder karrierelæringsvejledernes kontaktoplysninger her

Forløbet udbydes af karrierelæringsvejlederne.

Du finder deres kontaktoplysninger her