Jobdetektiver

Skolen som arbejdsplads

Jobdetektiver - Skolen som arbejdsplads

Uddannelse og job Matematik Dansk Billedkunst 0. klasse 1. klasse 2. klasse 3. klasse

Bliv klogere på jobfunktioner og dertilhørende arbejdsliv i lokalsamfundet

Dette forløb handler i den grad om at udvide elevene udsyn i lokalområdet, men vi starter på skolen. Jobdetektiver fokuserer på, hvilke job der er på en arbejdsplads. Eleverne skal nu undersøge den arbejdsplads, der hedder Skolen. Først skal de finde ud af, hvilke job der er på en skole. Dernæst skal de lave interview med nogle af de personer, der arbejder på skolen.

Til sidst skal de fortælle de andre i klassen, hvad de fandt ud af om de job, der er på skolen og i lokalområdet. Der er både de personer, der er direkte ansat på skole, men også de, der er affødt af, at der er en skole, og måske netop er en af de arbejdspladser som skolen har et samarbejde med. (Man kan vælge at fortælle eleverne lidt om forskellen på offentlige arbejdspladser og private arbejdspladser)

Vi skal arbejde meget med elevernes udsyn i dette forløb og ligeledes gøre dem opmærksomme på de jobmuligheder, der er i lokalsamfundet.

Inden eleverne går på jagt efter job på skolen, skal de prøve at definere, hvilke job de allerede ved, der er der. Hvilke andre jobfunktioner er der også brug for på skolen? Denne øvelse kan laves med alle jobs skrives op på tavlen. Evt. som en stafet, hvor eleverne skiftes til at løbe op og sætte en post-it på tavlen med en jobtitel på.

I lokalområdet kan de liste de virksomheder op de allerede kender og evt. markere dem på et kort. Når de kendte funktioner er sat på, kan læreren supplere med andre arbejdspladser. Aftal med skolens personale og samarbejdspartner, hvordan det bedst kan løses ift. interviews

Eleverne skal i gang med at undersøge, hvad de forskellige job indeholder at arbejdsopgaver, og hvilke kompetencer man skal besidde.

Tag en kort snak med eleverne om, hvad det betyder at interviewe nogen. Fortæl, at de i små grupper nu skal ud at interviewe skolens personale.

  • Snak om, at hv- spørgsmål er bedre, fordi de svar man får er længere svar og mere uddybende.
  • Aftal, hvordan de skal huske, hvad der er blevet sagt. (Skal de optage det på bånd eller film, eller skal de skrive/tegne svarene ned?)
  • Inddel klassen i grupper på 2-3 elever, bed dem forberede 20 spørgsmål, de kan stille til den person, de skal interviewe. Det vil være en god ide på forhånd at fortælle dem, hvem gruppen skal interviewe.
  • Gennemgå spørgsmålene på klassen.

Man kan inspireres af hinandens spørgsmål Idé: Hvis der er mere tid, eller man har brug for mere ”opvarmning”, kan man lave en lille øvelse, hvor eleverne interviewer hinanden om fx fritidsaktivitet, om det at gå i skole etc.

Efterbehandling af deres interview kan foregå som små grafiske illustrationer eller fremlæggelser for klassen (se "Materiale" som inspiration)

Forløbet udbydes gennem skolens lokale karrierelæringsvejleder, der faciliterer kontakten til relevante aktører.

Du finder karrierelæringsvejledernes kontaktoplysninger her

Forløbet udbydes af karrierelæringsvejlederne.

Du finder deres kontaktoplysninger her