Job i transport

Job i transport

Uddannelse og job Matematik Samfundsfag Dansk 8. klasse 9. klasse 10. klasse

Bliv klogere på jobfunktioner og dertilhørende arbejdsliv indenfor transportbranchen

Transportbranchen, herunder ikke mindst godstransporten, er udfordret af mangel på arbejdskraft. Derfor har aktører på tværs af branchen (Arbejdsgiverforeningerne ATL og DTL-A samt fagforeningen 3F, herunder uddannelses- og udviklingsfondene TU og GUU) taget initiativ til en kampagne, ”Job i transport”, til styrkelse af image og rekruttering af yngre medarbejdere. Et af initiativerne i kampagnen er, at man tilbyder et roadshow, hvor repræsentanter fra Job i transport kommer på besøg på skoler mv. med deres lastbilsimulator.

Lastbilen parkeres i skolegården og danner base for et informationscenter om transportuddannelserne, hvor de unge kan blive klogere på de mange forskellige typer af job inden for transport. De får også mulighed for selv at afprøve deres chaufførskills, når de sætter sig bag rattet i lastbilsimulatoren.

For at styrke karrierelæringen omkring besøget af repræsentanterne fra Job i transport er der udviklet en log med spørgsmål til forberedelse og efterbearbejdning, se bilag. Forløbet kan desuden kombineres med mulighed for erhvervspraktik eller evt. et virksomhedsbesøg i en af de lokale virksomheder inden for transportområdet. Det kunne eksempelvis være en vognmandsforretning eller entreprenørvirksomhed.

Formålet med forløbet ”Job i transport” er at give eleverne i udskolingen udsyn til forskellige typer af job inden for transportsektoren med fokus på godstransport. Dertil at udfordre nogle af de fordomme, der kan herske om transporterhvervene. Der arbejdes med forståelsen for job og arbejdsliv i tilknytning til de forskellige typer af transportjobs, og der kobles mulige uddannelsesveje på. Eleverne får gennem deres refleksioner i virksomhedsloggen koblet forestillinger om egne interesser og styrker, hvilket i sidste ende bidrager til at booste valgkompetencen ift. det forestående valg af ungdomsuddannelse.

Den simulerede lastbil og roadshow fra Job i transport skal bookes på forhånd. I forbindelse med booking skal man være ude i god tid, da der er stor efterspørgsel på besøget af lastbilen. Aktiviteten kan bookes gennem projektchef i Job i transport.

Magnus Købke
Mail: mk@tu.dk
Telefon: 22615960

Lastbilens mål er en længde på 16,5, bredde på 2,55 og højde på 4 m. Den skal have adgang til 220 v stikkontakt.

Inden besøget af repræsentanterne bag Job i transport arbejder klassen forberedende med materialet fra Job i transports hjemmeside på www.jobitransport.dk, transportuddannelserne på www.transportuddannelser.dk og www.ug.dk.

Forberedelsen er bygget op omkring den til forløbet hørende log, se bilag under "Materiale".

Som led i forberedelsen af besøget skal der laves en plan for, hvilke klasser/grupper, der besøger lastbilen hvornår. Det ideelle antal pr. gruppe kan drøftes med Købke.

Aktiviteter
Den simulerede lastbil parkeres i skolegården eller lige uden for skolen. Det har altid tiltrækning på eleverne, når den store lastbil ruller ind i skolegården. Det skaber også synlighed blandt de yngre elever, der ikke umiddelbart er i målgruppen for besøget.

Besøget af lastbilen sættes i gang af repræsentanterne fra ”Job i transport”, der lægger ud med at holde et oplæg for hele årgangen om transportbranchen og mulighederne inden for job og uddannelse på området. En del af oplægget er at nedbryde nogle af de fordomme, der kan herske om job inden for transport som en udpræget mandsdomineret verden. Der er stor fokus på at tiltrække flere kvinder til området.

Ellers kommer oplægget godt omkring uddannelsesvejen til et job inden for transport, herunder også mulighederne for forskellige støtteforanstaltninger til unge med behov herfor.

Efter oplægget besøger klasserne den simulerede lastbil på skift efter den plan, der forlods er lagt af lærererne. Hvert besøg tager ca. 60 min og indeholder aktiviteter som små film om jobbet inden for de forskellige typer af transportområder, en quiz og ikke mindst muligheden for at sætte sig bag rattet. Der er også mulighed for at rekvirere små opgaver, hvor matematikfagligt stof relateres til transportområdet.

Besøget af den simulerede lastbil og folkene bag Job i transport efterbearbejdes gennem arbejdet med virksomhedsloggen. Her forholder den unge sig også til, hvad han/hun kan gøre for at få mere viden om området, eksempelvis ved at bruge sin mulighed for at komme i erhvervspraktik inden for transportområdet.

Desuden kan der laves en hale på forløbet med et eller flere virksomhedsbesøg hos lokale virksomheder inden for transportområdet. Det kunne eksempelvis være en vognmandsforretning eller entreprenørvirksomhed.

Endelig er der mulighed for at bruge forløbet Job i transport i sammenhæng med læringsspillet Cargo Dynasty og dermed trække tråde ind i matematik og samfundsfagsundervisningen. Cargo Dynasty kan spilles gruppe- eller enkeltvis og har fokus på, hvordan man styrer, organiserer og udvikler en logistikvirksomhed.

Spillet er gratis og kan tilgås fra dette link: https://www.cargodynasty.dk/

Der ligger lærervejledninger tilgængeligt, hvor man får overblik over læringsmål for hhv. matematik og samfundsfag. Ønsker man at afprøve spillet med sin klasse i et forløb, vil det imidlertid være en god idé at afsætte tid til at få besøg af en læringskonsulent, der kan præsentere spillet. Der kan gratis rekvireres en konsulent fra Cargo Dynasty.

Forløbet udbydes af skolen, men med Job i transport som den centrale aktør. Den lokale karrierelæringsvejleder kan være behjælpelig med booking af Job i transport, men man skal være opmærksom på, at man typisk skal være ude i meget god tid:

Du finder karrierelæringsvejledernes kontaktoplysninger her

Forløbet udbydes af karrierelæringsvejlederne.

Du finder deres kontaktoplysninger her