Vi spørger Kalle og Palle

Job - hvorfor?

Job - hvorfor? Vi spørger Kalle og Palle

Uddannelse og job 1. klasse

Kalle og Palle hjælper os med at forstå, hvorfor vi arbejder

Eleverne i 1. klasse møder brødrene Kalle og Palle, som bringer disse emner op

”Hvad er arbejde”
”Hvorfor arbejder man”
”Job, hobby eller pligt”

Kalle og Palle præsenterer eleverne for en række jobs gennem tegneseriebilleder og korte fortællinger, hvor de selv prøver f.eks. at være bager.

Forløbet er bygget op med både klasseundervisning, gruppearbejde og individuelt arbejde. Der skal bygges med lego og laves andre små opgaver, som knyttes til et bestemt job i løbet af undervisningsforløbet.

Sluttelig kan eleverne stemme om, hvilket job de har lyst at se i virkeligheden – skolens karrierelæringsvejleder kan være behjælpelig med kontakten til en lokal arbejdsplads. Forældre-kørsel kan afhjælpe transportproblemer og de kan være den ekstra hånd under besøget.

Alternativt kan dette forløb kobles sammen med et andet forløb ”klassens jobbank”, hvor der gøres brug af klassens forældreressourcer.

Formålet er, at eleverne udvider deres begreber om og perspektiver på, hvad der findes af job, hvad disse job hedder og hvad der kendetegner indholdet i forskellige typer af job, hvilket værktøj/redskaber, der kan identificere og kædes sammen med jobbet. Tillige få forskellige perspektiver på, hvad voksnes liv kan indeholde og samtidig kan udtrykke deres egne ønsker og forestillinger om et fremtidigt voksenliv.

Vi vil med dette forløb skabe udsyn mod en lang række af forskellige jobs og jobfunktioner og eleverne vil få indsigt i, hvilke kompetencer der er påkrævede i forskellige jobtyper. Det er udsyn, indsigt og kompetencer, der er vigtige – ikke adgangskrav og uddannelsesvejen endnu. Det er dagligdagen i jobbet, der er i fokus og på 1. klasses niveau og sprog

1-2. lektion:

Kopier af arket – ”Hvem laver opgaverne i din familie” (vedhæftet under materialer)

3.-4. lektion:

En del lego (kan muligvis bookes hos CFU) – alternativt tændstikker, sugerør, klodser, aviser...

5.-6. lektion:

Tændstikker, garn, plastikkrus, terninger, papir og farver.

1.-2. lektion:

Hvad er arbejde? (Oplæg, plenum og grupper af 2 til 4 elever) 90 min. Tager udgangspunkt i PP ”Uddannelse og job med Kalle og Palle” slide 1-42 (vedhæftet under materialer)

Hvad er arbejde? Hvorfor arbejder man? 10 min.
Job eller hobby eller pligt? (PP 4-20) 15 min.
Hvem laver opgaverne i din familie? (kopiark til hver elev, findes under materialer – laves med sidemakker) 10 min.
Hvilket job tænker jeg på? (PP 22-30) 15 min.
På slide 1-3 introduceres Kalle og Palle, som senere bruges i forbindelse jobjagt i 5.-6. lektion. Kalle og Palle fortæller lidt om, hvad arbejde er, og hvorfor man arbejder. Oplægget er grobund for en samtale med eleverne, hvor de kan komme med deres bud omkring emnet.

Slide 4-21 fokuserer på emnet ”job, hobby eller pligt”. Eleverne præsenteres for diverse billeder og skal tage stilling til om det illustrerer et job, hobby eller pligt og herefter snakkes der om hvorfor. Gennem dette bevidstgøres eleverne om, at der er forskelle på de forskellige områder.

På slide 21 præsenteres eleverne for en opgave, hvor de skal beskrive, hvem der laver opgaverne i deres familie. På vedlagte skema skal eleverne krydse af ift., hvem der udfører diverse opgaver i deres familie. Arket kan læses højt på klassen, og gennemgangen kan gøres fælles, eller eleverne kan læse opgaven individuelt. Efterfølgende gennemgås arket og der vises, ved håndsoprækning, hvem der udfører opgaver i familien. Der snakkes om, hvorfor det er sådan.

Slide 22-40 illustrerer et redskab, som bruges i forbindelse med et arbejde. Eleverne præsenteres for redskabet og skal herefter gætte, hvilket job det anvendes i. Formålet er at præsentere eleverne får mange forskellige jobs og hvilke redskaber, der anvendes i forbindelse med dem.

3.-4. lektion:

PowerPoint ”Job og redskab” – findes under materialer. Eleverne skal finde de redskaber, som passer til jobbet. Herefter snakkes der om jobbet ca. 45 min.
Lego (parvis) 45 min. PowerPoint ”Lego i 1. klasse” – findes under materialer. Eleverne skal bygge udfordringerne, som er i PP ”Lego i 1. klasse”. Efter hver udfordring, som tager 10 min. holder klassen ”fernisering” og går rundt og kigger på hinandens byggerier.
Arbejdet i 3.-4. lektion tager udgangspunkt i to forløb af ca. 45 minutters varighed pr. stk.

1. forløb tager udgangspunkt i PP ”Job og redskab”. Hvert slide består af forskellige billeder sat sammen. Eleverne skal udpege de billeder af redskaber, som anvendes i det samme job. Herefter snakkes der om, hvad redskaberne hedder, hvad jobbet hedder, og hvad man laver på jobbet.

Hvis vi kigger på det første billede, er der: En rive, en saks, en pande, jord, græsslåmaskine, voltmeter, gær, gødning, trillebøre, planter. Her passer de fleste redskaber på en gartner. Gær, voltmeter, en saks og pande skiller sig ud.

Man taler herefter om hvad en gartner laver og, hvad han bruger redskaberne til. Herefter kan man snakke om, hvilke jobs de andre redskaber hører til.

Hensigten er, at eleverne får kendskab til hvilke hjælpemidler, man bruger i forskellige job. Ud fra billederne er det oplagt at tage en snak om, hvad man laver, når man arbejder i de forskellige job.

2. forløb tager udgangspunkt i PP ”Lego i 1. klasse”. Her skal eleverne løse de opgaver, der præsenteres i PP. De får ti minutter til at løse opgaven. Herefter får eleverne 5 minutter til at gå rundt og se, hvad de andre har lavet. Efter 5 min. fortsætter næste udfordring, som er på næste slide.

Hvis ikke der findes Lego på skolen kan det evt. bookes hos CFU. Alternativt kan man bruge andre materialer som: tændstikker, sugerør, klodser, aviser til at løse opgaven med.

5.-6. lektion:

Jobjagt med Kalle og Palle (Grupper med 4 elever i hver) 90 min. Tager udgangspunkt i PP ”Uddannelse og job med Kalle og Palle” slide 42-56

Når billedet toner frem, kan der spørges om, hvad laver en bager? Hvem kender en bager? Hvilke redskaber bruger en bager?
Læs teksten og samtal ud fra illustrationerne.
Gruppeopgaven læses op, og tiden sættes i gang.
Rækkefølgen: Bager, brandmand, tømrer, frisør, sygeplejerske, landmand og maskinarbejder.

Til denne aktivitet bruges der, tændstikker, garn, plastikkrus, terninger, papir og farver.

Arbejdet i 4.-5. lektion tager udgangspunkt i PP ”Uddannelse og job i indskolingen”.

I dette modul skal eleverne på jobjagt med Kalle og Palle. Eleverne kommer igennem en masse aktiviteter, hvor der anvendes følgende materialer: tændstikker, garn, plastikkrus, terninger, papir og farver.

På slide 42-44 fokuseres der på jobbet som bager. Kalle og Palle er blevet medhjælpere hos en bager og på slide 43 ser vi, hvordan bageren og bageriet ser ud. Der er beskrevet, hvad en bager er og, hvad en bager arbejder med. Teksten kan læses op for eleverne og blive udgangspunkt for en samtale.

På slide 44 stilles en opgave, hvor eleverne har 5 minutter til at tegne den flotteste fødselsdagskage til deres lærer.

På slide 45-46 fokuseres der på jobbet som brandmand. Teksten læses op, og der snakkes med eleverne og det at være brandmand.

Herefter kan man lave en brandstafet. Eleverne stiller sig på 4 rækker, og den forreste får udleveret en plastikkop med vand. Herefter skal eleven løbe en distance, vende om og løbe tilbage og aflevere koppen til den næste i rækken. Sådan fortsætter det til alle er igennem. Dem der kommer først og har mest vand tilbage har vundet.

På slide 47-48 fokuseres der på jobbet tømrer. Kalle og Palle hjælper på en byggeplads og fortæller om, hvordan det er at arbejde som tømrer. Teksten læses højt, og der snakkes om jobbet.

På slide 48 stilles en udfordring, hvor eleverne i grupper skal bygge så højt et tårn de kan på 3 minutter.

På slide 49-50 Afprøver Kalle og Palle deres evner som frisør. Her illustreres de mange ting som man bruger hos en frisør, og teksten angiver, hvad man laver som frisør. Teksten læses højt, og der snakkes med eleverne om jobbet.

På slide 50 stilles en udfordring, hvor eleverne skal skabe den flotteste og mest moderne frisure. De skal lave den ud af garn og andet materiale. På slide 51-52 fokuseres der på jobbet som sygeplejerske. Her fokuseres på mange af de opgaver der udføres af en sygeplejerske. Teksten læses højt, og der snakkes med eleverne om jobbet.

På slide 52 skal eleverne lege ambulancetik - se beskrivelse her. Det kan gøres udenfor eller i en gymnastiksal.

På slide 53 præsenteres en landmand. Læs teksten og lad eleverne prøve spillet.

På slide 54-55 kigges der på jobbet maskinarbejder. Her er en masse illustrationer og tekst, som fortæller om jobbet. Teksten læses højt og der snakkes med eleverne om jobbet.

På slide 55 stilles opgaven, at eleverne skal tegne en maskine, som kan indstilles til at producere noget og, den skal have mange funktioner. Maskinen skal have et navn. Bagefter hænges tegningerne op i klassen så alle kan gå rundt og se dem.

Slide 56 afslutter forløbet i klassen.

Løbende spørgsmål og elevreflektioner skal være velkomne under hele forløbet, og igen her, som afslutning på forløbet. Der kan også laves en afstemning om, hvilken job eleverne gerne vil se i virkeligheden. Skolens karrierelæringsvejleder kan være behjælpelig med lave en aftale med en eller flere arbejdspladser i lokalområdet.

Forløbet udbydes gennem skolens lokale karrierelæringsvejleder, der faciliterer kontakten til relevante aktører.

Du finder karrierelæringsvejledernes kontaktoplysninger her

Forløbet er udviklet af UU Vejle - og udbydes af Hjørring Kommunes karrierelæringsvejledere.

Du finder deres kontaktoplysninger her