I butik for en dag

I butik for en dag

Uddannelse og job 4. klasse 5. klasse 6. klasse

Hvad laver en ansat i en dagligvarebutik?

Med dette forløb kommer en skoleklasse i mellemtrinet i en endags praktik/arbejdsmarkedsorientering i en dagligvarebutik i lokalområdet. Klassen vil gennem praktikdagen deles i grupper, der prøver de forskellige daglige opgaver, der er i en butik.

  • Trimning af hylder
  • Vareopfyldning i de forskellige afdelinger.
  • Datotjek
  • Kundeservice (pakke i poser)

Selve forløbet ”I butik for en dag” kan indgå i anden fagfaglig kontekst, dvs. at den enkelte lærer kan kombinere dagen med dansk-, matematik-, historie-, engelskfaglige opgaver – forløbet kan også være en del af en emneuge ol.

”I butik for en dag” kan også stå alene, og der er vedlagt en virksomhedslog med forberedende og evaluerende spørgsmål.

Fokus i dette forløb er på dagligvarebutikker, som vi alle kender helt fra barnsben og ofte gør brug af.

Eleverne skal se og prøve de funktioner, som butikspersonalet har. De skal se hvilke opgaver, der er forbundet med at få butikkerne til at se indbydende ud for os forbrugere? Eleverne skal have indblik i, hvilke tanker butikkerne/personalet gør sig for at give kunderne lyst til at komme igen?

Formålet med dette forløb er at komme om bagved i kulissen og skabe udsyn mod de forskellige arbejdsopgaver og fokusområder, der skal til for at skabe en butik, som mange kunder har lyst til at handle i igen og igen.

Desuden er det et underliggende formål at få kendskab til, hvordan den gode kundeoplevelse og kundeservice drives frem fra personalet i butikken. Og bl.a. få blik for hvilke kompetencer man skal besidde, som ansat i en dagligvarebutik.

Inden besøget skal eleverne researche og brainstorme på dagligvarebranchen. Det kan være både en generel research eller en mere målrettet mod lige præcis den dagligvarebutik, som klassen skal besøge. Det gøres bl.a. ved at udfylde en virksomhedslog, se bilag

Det er vigtigt, at eleverne er godt forberedt på den dagligvarebutik, som de skal besøge. Et forslag kan være at ansvarliggøre eleverne i at forberede et par spørgsmål hver, som skal stilles under besøget. Så de alle tager ejerskab til at komme i dialog med de ansatte i butikken.

Forberedelsen kan sagtens gribes an på en anden måde, ovenstående er ment, som et minimum.

Der vil i samråd med butikken være lavet en gruppeinddeling på forhånd hjemme i klassen.

Klassen møder ind på adressen på et aftalt tidspunkt. Efter ankomsten vil der være en fælles velkomst, hvor en ansat fra butikken tager imod klassen. Klassen vises rundt i hele butikken, de ser de forskellige afdelinger, lager, flaskerum, varemodtagelse o.l.

Herefter vil der være en fælles briefing, hvor en ansat fra butikken fortæller om butikkens organisation, brand og kerneopgaver samt de arbejdsstationer, eleverne skal besøge.

Efter endt aktivitet samles der igen op i plenum, hvor eleverne får mulighed for at stille de forberedte spørgsmål til butikken, samt selvfølgelig nye spørgsmål, der er dukket op i løbet af dagen.

Tilbage på skolen arbejder eleverne med udfyldelse af efteraktiviteterne i deres log.

Efter besøget skal eleverne efterbearbejde deres oplevelser ved at udfylde resten af deres virksomhedslog, hvor de reflekterer over, hvad de har oplevet og sætter egne styrker og forudsætninger i relation til dette, se bilag.

Efterbehandling kan sagtens gribes an på en anderledes måde, ovenstående er ment, som et minimum.

Relevante dagligvarebutikker, der kan inddrages, er mange. Det kan være fra den lokale købmand til de større butikskæder.

Flere dagligvarebutikker i kommunen er Garantipartnere, og klar på forløbet.

 

Forløbet udbydes gennem skolens lokale karrierelæringsvejleder, der faciliterer kontakten til relevante aktører.

Du finder karrierelæringsvejledernes kontaktoplysninger her

Forløbet udbydes af karrierelæringsvejlederne.

Du finder deres kontaktoplysninger her