Har du hold på hotellet?

Har du hold på hotellet?

Uddannelse og job Madkundskab Geografi Dansk Biologi Billedkunst 6. klasse

Hvad laver de ansatte på et hotel?

Med dette forløb kommer en skoleklasse i slutningen af mellemtrinet i en klassevis praktik og arbejdsmarkedsorientering på et hotel i lokalområdet.

Klassen vil gennem praktikdagen deles i grupper, der prøver at arbejde i de forskellige faggrupper på hotellet.

  • Opgaver i køkkenet (Kok, opvasker, køkkenmedhjælper)
  • Opgaven i rengøringen (Rengøringsassistent, oldfrue)
  • Opgaver i receptionen (Receptionist)
  • Opgaver i ejendomsservice (Ejendomsservicetekniker)
  • Opgaver i restauranten (Tjener)
  • Øvrige opgaver alt efter praktikværten (f.eks. aktivitetsmedarbejder, wellnessafdeling mv.)

Efter endt praktikdag udarbejder de enkelte grupper en anmeldelse af hotellet, hvorved der også arbejdes danskfagligt med genren anmeldelse.

En central branche i Hjørring Kommune er turisme og oplevelsesindustrien. Som ”vandkantskommune” ligger der en væsentlig indtjening i Hjørring Kommune inden for hotel- og restaurantionsområdet. Der er mange mulige arbejdspladser på alle niveauer inden for dette felt og med gode beskæftigelsesudsigter fremadrettet. Formålet med dette forløb er at skabe udsyn mod de forskellige jobs, der findes inden for hoteldrift og give de unge indsigt i, hvilke kompetencer der er påkrævede i såvel de udadvendte som de mere indadvendte funktioner. Desuden er det et underliggende formål at få kendskab til, hvordan den gode gæsteoplevelse og service drives frem fra mange forskellige arbejdsområder på hotellet.

Inden besøget skal eleverne researche og brainstorme på hotelbranchen, den gode gæsteservice og de jobfunktioner, de skal besøge. Det gøres bl.a. ved at udfylde en virksomhedslog, se bilag.

Det er vigtigt, at eleverne er godt forberedt på den virksomhed, de skal besøge, så de kan stille gode spørgsmål undervejs i besøget. Et forslag kan være at ansvarliggøre bestemte elever i at stille spørgsmål, så de tager ejerskab til at komme i dialog med hotellet.

Eleverne skal fordeles ligeligt på de 5+ opgavegrupperinger (køkken, rengøring, osv.) inden ankomsten.

Hver af grupperne forbereder sig ved dels at researche på hotellets brand og undersøge hvilke jobfunktioner, der gemmer sig bag det område, de skal besøge. De kan her bruge hotellets hjemmeside og virksomhedsloggen, se bilag.

Klassen møder ind på hoteldestinationen om morgenen. Efter ankomsten vil der være en fælles morgenbriefing, hvor en repræsentant fra hotellet fortæller lidt om hotellets organisation, brand og kerneopgaver samt de hovedområder, eleverne skal besøge. Der vil indgå lidt teori vedr. de forskellige faggrupper. Især noget om hygiejne og gæsteservice. Her laves evt. et minikursus for alle i hygiejnens betydning for hotellets drift samt den gode gæsteoplevelse, der gennemsyrer alle hotellets arbejdsområder.

Herefter går grupperne ud til deres hovedområder og følger så disse de næste 2 timer. Grupperne afprøver her konkrete opgaver inden for området, f.eks. opredning på værelser, køkkenarbejde mv. Der kan med fordel indlægges små konkurrencer om at løse opgaverne på tid.

Efter endt aktivitet samles der igen op i plenum, hvor eleverne får mulighed for at stille spørgsmål til hotellets drift og kerneydelser. Der er fokus på, hvad hotellet gør for at sikre den gode gæsteoplevelse. Dette afsluttende oplæg vinkles således efter, at eleverne tilbage på skolen skal arbejde med at udarbejde en anmeldelse af hotellet.

Da slutproduktet for hotelopholdet er en anmeldelse, er det vigtigt, at eleverne får mulighed for at tage billeder undervejs og forholde sig til, hvad de enkelte faggrupper gør for at bidrage til den gode gæsteoplevelse.

Tilbage på skolen arbejder eleverne med udfyldelse af efteraktiviteterne i deres log. Dertil igangsættes arbejdet med at udarbejde en anmeldelse. (Se bilag) De færdige anmeldelser samles i en lille avis og sendes evt. til hotellet som tak for besøget. Det kan aftales med hotellet, at de lægges på deres hjemmeside eller Facebook, hvis man kan se et potentiale i det.

Efter besøget skal eleverne efterbearbejde deres oplevelser ved at udfylde resten af deres virksomhedslog, hvor de reflekterer over, hvad de har oplevet og sætter egne styrker og forudsætninger i relation til dette, se "Materiale".

Desuden fremstår opgaven med udarbejdelse af en anmeldelse som en del af efterbearbejdningen, se "Materiale". 

Relevante hoteller, der kan inddrages er f.eks.:

  • Hjørring: Hotel Phønix, Hjørring Kro, Hotellet, Park Vendia Hostel, Skallerup Seaside Resort, Villa Vest Badehotel, Hotel Kirkedal.
  • Hirtshals: Skaga Montra, Seafront Hotel, Hotel Hirtshals, Munchs Badehotel, Hotel Strandlyst.
  • Sindal: Hotel Tannishus, Tversted Kro, Sindal Kro og Hotel
  • Løkken/Vrå: Idrætscenter Vendsyssel (ICV), Hotel Løkken Strand, Løkken Badehotel, Kallehavegaard Badehotel, Lyndby Mølle, Løkkens Vejkro.
  • Taars: Taars Hotel

Flere af ovenstående er garantipartnere ind i Ungegarantien.

 

Forløbet udbydes gennem skolens lokale karrierelæringsvejleder, der faciliterer kontakten til relevante aktører.

Du finder karrierelæringsvejledernes kontaktoplysninger her

Forløbet udbydes af karrierelæringsvejlederne.

Du finder deres kontaktoplysninger her