Fagbevægelsen på besøg

Fagbevægelsen på besøg

Uddannelse og job Samfundsfag Historie Dansk 8. klasse 9. klasse 10. klasse

Vi får besøg af undervisere fra Fagbevægelsens Skoletjeneste

Fagbevægelsens Skoletjeneste tilbyder gratis undervisning af skoleelever i hele landet. Et besøg af Fagbevægelsens Skoletjeneste er tilpasset fælles mål inden for uddannelse og job, men kan også fint integreres i forløb i f.eks. samfundsfag eller historie om fagbevægelsens udvikling og betydning for det danske arbejdsmarked.

Undervisningen sætter fokus på Den Danske Model. Herunder lærer eleverne, hvilken rolle fagforeninger spiller i samfundet og for den enkelte. Underviserne taler med de unge om, hvilke pligter og rettigheder de har i deres fritidsjob. Samtidig lærer de om forskellen på lovgivning og overenskomster.

Ud over at være integreret i fagfaglige forløb om arbejdsmarkedet kan et besøg af Fagbevægelsens Skoletjeneste suppleres af forløb med omdrejningspunkt omkring fritidsjob eller ansøgning og cv.

Formålet med besøg af undervisere fra Fagbevægelsens Skoletjeneste er at skabe indsigt og nysgerrighed hos eleverne i forhold til arbejdsmarkedsforhold. Dette gøres i en ung formidling og med varierende undervisningsformer støttet op af bl.a. film og dialogspil.

Besøget skal bookes på Fagbevægelsens Skoletjeneste. Skolens lokale karrierelæringsvejleder kan være behjælpelig med dette, herunder også at vinkle og tilpasse forløbet en bestemt faglig kontekst.

Inden besøget arbejder eleverne med deres forforståelse ift. arbejdsmarkedet og fagbevægelsen. Aktiviteterne vil naturligvis være afhængige af, hvilket forløb besøget indgår i. Men spørgsmål man kan komme omkring er f.eks.:

  • Hvad er et arbejde?
  • Hvorfor synes de fleste mennesker, det er vigtigt at have et arbejde?
  • Hvad er en lønmodtager?
  • Hvad er en arbejdsgiver?
  • Hvad vil det sige at være selvstændig?
  • Hvad er en iværksætter?
  • Hvad vil det sige at være projektansat?
  • Kender du til jobs, der kan være farlige at udføre? Hvorfor er de farlige?
  • Hvad er et godt fysisk arbejdsmiljø?
  • Hvad er et godt psykisk arbejdsmiljø?
  • Hvad tror du en arbejdsgiver lægger vægt på hos sine medarbejdere?
  • Hvad forestiller du dig er vigtigt for dig i dit arbejdsliv?

Forløbets før-aktiviteter afhænger naturligvis af, om forløbet er et delforløb i et større forløb om arbejdsmarkedet. Det kunne f.eks. være forløb som disse:

  • Alineas forløb om arbejdsmarkedet
  • Hjerter Dame - en dokumentar om Lizette Risgaard. Filmen kan tilgås fra Filmcentralen og undervisningsmateriale hentes her. Der er materialer med udgangspunkt i filmen til fagene dansk, samfundsfag og historie og således kan filmen også bruges i et tværfagligt forløb.

Ovenstående er tænkt som eksempler til inspiration. Der kan naturligvis være mange andre materialer, man som lærer har gode erfaringer med at arbejde med for at sætte spot på arbejdsmarkedets dynamikker i Den Danske Model og fagbevægelsens historiske udvikling.

Et typisk undervisningsforløb fra Fagbevægelsens Skoletjeneste varer halvanden time. Tidsrammen kan dog variere alt efter, hvad man som lærer ønsker. Hvis man har særlige ønsker, kan de ofte imødekommes af Fagbevægelsens Skoletjeneste.

Indholdsmæssigt kommer eleverne omkring forhold som f.eks.:

Fagbevægelsens rolle i det dansk samfund
Lovgivning og overenskomster
Rettigheder og pligter på arbejdsmarkedet
Undervisningen kan veksle mellem oplæg, gruppearbejde, korte film og fælles diskussioner i klassen. Fagbevægelsens undervisere arbejder blandt andet med et dialogspil, som sikrer, at eleverne aktivt tager stilling til emnerne og problemstillingerne.

Se en præsentation af indholdet her.

Besøg af Fagbevægelsens Skoletjeneste kan efterbearbejdes forskelligt alt efter, hvilket undervisningsforløb, det integreres i.

Et led i efterbearbejdningen kunne være at afvikle virksomhedsbesøg på en større arbejdsplads med fokus på at få viden om tillidsmandssystemet, og hvilke opgaver en tillidsmand arbejder med. Man kunne også supplere med at sætte spot på den proces der foregår, når en ny medarbejder skal ansættes. Endelig kunne man besøge hhv. en privat og en offentlig arbejdsplads for at kigge nærmere på forskelle og ligheder.

Forløbet udbydes gennem skolens lokale karrierelæringsvejleder, der faciliterer kontakten til relevante aktører.

Du finder karrierelæringsvejledernes kontaktoplysninger her

Forløbet udbydes af karrierelæringsvejlederne.

Du finder deres kontaktoplysninger her