Demens

Udskoling

Demens - Udskoling

Uddannelse og job Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Samfundsfag Dansk Biologi 7. klasse 8. klasse 9. klasse 10. klasse

Viden om demens - og jobfunktioner indenfor demensområdet

I Danmark er der i følge Videnscenter for Demens knap 84.000 personer, der lider af en demenssygdom. Op imod en halv million danskere er pårørende til personer med demens. Dermed er der mange børn, der har eller vil få bedste- eller oldeforældre med demens, men det er kun få der taler med deres familier om det. Når man har demens inde på livet i familien, påvirker det hele familien, og det kan være nyttigt for børn at vide mere om dels hvad demens er, og dels hvordan man kan indgå i frugtbare relationer med mennesker med demens.

Dette undervisningsforløb vil styrke elevernes viden om, hvad demens er, hvordan man bedst kan være i relationer med mennesker med demens og hvilke samfundsmæssige udfordringer der knytter sig til en folkesygdom som demens.

Forløbet peger således ind i både naturfagsundervisningen, samfundsfag, dansk og i det obligatoriske emne sundheds-, seksualundervisning og familiekundskab. I kombination med besøg i undervisningen af fagpersoner, der arbejder med borgere med demens, kan forløbet trækkes i en retning af karrierelæring og give viden om job og arbejdsliv som f.eks. demenssygeplejerske, aktivitetsmedarbejder på plejecenter, ergoterapeut, neurolog, neuropsykolog, musikterapeut, præst, jurist, kommunal sagsbehandler mv.

Det overordnede formål med forløbet er at udbrede elevernes viden om demens, og hvordan den påvirker både den enkelte, de nære relationer og samfundslivet. Et underliggende formål er at blive klogere på job og arbejdsliv inden for demensområdet.

Et par dage før forløbet starter, kan man med fordel afdække, hvor meget eleverne allerede ved om emnet. Vær her særligt opmærksom på, om der er elever i klassen, der har et vanskeligt demensforløb tæt inde på livet. I folderen ”Sådan hjælper du en elev med demens inde på livet”, kan du finde gode råd til, hvordan du kan støtte og tale med elever med demens tæt på.

Ellers kan man tage udgangspunkt i de første slides, der forsøger at afdække:

- Hvor meget man ved om demens

- Hvorfor man ikke ved mere

- Myter i relation til demens

7. – 10. klasse er et stort spring. Derfor anbefales det, at du som lærer sorterer i materialet og tilpasser det din klasses aktuelle niveau samt den tid, I har til rådighed.

Undervisningsmaterialet er udarbejdet i perioden 2017-2019, af Aalborg Kommune med økonomisk støtte fra Sundhedsstyrelsen. Det består af slides, opgaver, quizzer mv. og en udførlig lærervejledning. Der er meget materiale og mange slides. Vælg dem ud, du som lærer synes giver mest mening for din klasse. Alternativt kan du dele siderne ud til eleverne i grupper. På den måde kan de selv undersøge deres delområde og lave en fremlæggelse ud fra de slides, de har fået.

Der er f.eks. danskfaglige opgaver med fokus på sproglige virkemidler eller samfundsfagligt rettede opgaver med fokus på argumentationsanalyse og debat om muligheder og begrænsninger ved overvågning af borgere i samfundet.

Alle materialer inkl. forløbsbeskrivelse kan frit downloades fra dette link: https://demens-imens.dk/

Som udgangspunkt underviser den enkelte lærer selv i materialet, men muligheden for at inddrage gæsteundervisere med specialviden om demens kan undersøges gennem skolens lokale karrierelæringsvejleder.

Som led i efterbearbejdningen kan eleverne udvide kendskabet til mennesker, der arbejder omkring borgere med demens og dermed knytte en hale af karrierelæring på forløbet. Man kunne få en demenssygeplejerske og en aktivitetsmedarbejder fra et plejecenter til at besøge klassen for at fortælle om arbejdet med borgere med demens. Eller man kunne få en musikterapeut til at komme og fortælle, hvordan de arbejder med målgruppen og hvad man kan opnå med musikterapi. Endelig kunne man få en jurist eller en kommunal sagsbehandler til at komme og fortælle om, hvad der skal til for at kunne lave gps-overvågninger på mennesker med demens og hvilke udfordringer, der juridisk kan være forbundet med overvågning.

Ofte ligger der et plejecenter tæt på skolen, og det kan også være en del af en efterbearbejdning af emnet at lave et klassevist besøg på et plejecenter, hvor børnene f.eks. spiller spil eller synger med de ældre. Den lokale karrierelæringsvejleder kan hjælpe med at facilitere en relevant aktivitet.

Forløbet udbydes gennem skolens lokale karrierelæringsvejleder, der faciliterer kontakten til relevante aktører.

Du finder karrierelæringsvejledernes kontaktoplysninger her

Forløbet udbydes af karrierelæringsvejlederne.

Du finder deres kontaktoplysninger her