De 17 verdensmål

Tværfagligt projekt

De 17 verdensmål

Uddannelse og job Samfundsfag 7. klasse 8. klasse 9. klasse

Lokalmiljøet gør os klogere på de 17 verdensmål

I et godt samarbejde mellem Skolecenter Hirtshals, Nordsøen Oceanarium, Hirtshals Havn og Hirtshals Handel & Erhverv, sættes fokus på FN’s 17 Verdensmål.

7. årgang:

  • afdækker og kaster lys på de allerede eksisterende gode tiltag blandt private, erhvervsliv og offentlige organisationer, der understøtter arbejdet frem mod et eller flere af FN’s 17 verdensmål.
  • synliggør diversiteten i de forskellige tiltags art og omfang - og viser at det faktisk ikke er så svært at gøre noget, også selv om man er en lille aktør.
  • nedbryder og oversætter verdensmålene til noget der kan forstås og arbejdes med af børn i hverdagen.

Arbejdet afsluttes med en fællesdag på Nordsøen Oceanarium, hvor forældre, virksomheder m.fl. er velkomne. Her fremlægger de enkelte elevgrupper deres arbejde.

Projektet kan køre i alle lokalområder i Hjørring Kommune og ovenstående kan ses som inspiration

Udsyn: de 17 verdensmål blev konkrete og jordnære ved at besøge lokale virksomheder herunder også ”hvad laver man rent faktisk her?”

Indsigt: mødet med lokale virksomheder hvor både virksomhed og elev er nysgerrig og måske usikre på det fælles emne: de 17 verdensmål gav et godt afsæt til, for den enkelte elev at sætte sig ind virksomheden og de ansattes virkelighed.

Kompetencer: forløbet er helt sikkert udviklende på mange planer bl.a en læring om at hvis man er forberedt bliver man taget godt imod af interesserede, lokale virksomheder- en læring der kan bruges i mange andre sammenhænge.

Projektet ”De 17 verdensmål” er ikke et forløb i ”Uddannelse og erhverv”- men da det kun kan ske i et tæt samarbejde med det lokale erhvervsliv bliver ”Uddannelse og erhverv” en væsentlig del af forløbet.

Der findes meget godt materiale til undervisning i folkeskolen om emnet - se eksempelvis her.

Forløbet starter med et møde med skoleleder, formand for Hirtshals handel og Erhverv, Hirtshals havn, Nordsøen Oceanarium og årgangens lærere: her aftaltes det videre forløb.

Med hjælp fra Hirtshals handel og Erhverv, Nordsøen Oceanarium og Hirtshals havn blev der lavet aftale med 24 lokale virksomheder. Elever blev opdelt i 24 hold og fik tildelt hver sin virksomhed, som blev undersøgt bl.a gennem hjemmeside etc. Hvert hold forberedte et besøg og fremsendte spørgsmål omkring de 17 verdensmål før besøget. Efter besøget arbejdede holdene videre med henblik på at komme med konkrete forslag til virksomheden om det videre arbejde med de 17 verdensmål. Projektet afsluttede med en projektfremlæggelse på klassen ( 30 min) og en fremlæggelse på Nordsøen Oceanarium (efterfølgende uge): her skulle fremlæggelsen vare max 5 min. 3 dommere bedømte de bedste forslag og fremlæggelser.

Fremlæggelsen på Nordsøen Oceanarium fungerede som et slags efterbehandling. Her skulle eleverne fortælle til forældre/virksomheder om det de havde lært bl.a. om den enkelte virksomhed.

Forløbet udbydes gennem skolens lokale karrierelæringsvejleder, der faciliterer kontakten til relevante aktører.

Du finder karrierelæringsvejledernes kontaktoplysninger her

Forløbet udbydes af karrierelæringsvejlederne.

Du finder deres kontaktoplysninger her