Byg en by

Byg en by

Uddannelse og job Matematik Natur/teknologi Kristendomskundskab Historie Dansk Billedkunst 0. klasse 1. klasse 2. klasse 3. klasse

Vi bygger miniaturemodeller!

Det obligatoriske emne "Uddannelse og job" er ofte integreret i en stor del af undervisningen i indskolingen uden at være ekspliciteret. Der foregår rigtig mange aktiviteter ud af huset, hvor der er fokus på elevernes nære omgivelser, og som peger ind i en bred vifte af fag som dansk, matematik, natur og teknologi, billedkunst, kristendomskundskab, idræt mv. Disse aktiviteter kan tit med små twist drejes i retning af karrierelæring.

I nærværende forløb ”Byg en by” arbejder eleverne i et tværfagligt forløb mellem dansk, matematik, natur og teknologi og billedkunst med at lave en miniaturemodel over en by med veje, huse, offentlige institutioner, forretninger og virksomheder osv.

Når byen er færdig, behandler klassen hver enkelt bygning ud fra et karrierelæringsperspektiv. Hvad er det for en bygning? Hvad sker der inde i bygningen? Hvem arbejder der? Hvad laver de? Hvad skal man være god til for at arbejde der?

Man kombinerer så vidt muligt med at gøre besøg ud af huset til de forskellige arbejdspladser eller alternativt invitere gæster ind i undervisningen for at fortælle om deres job.

Formålet med forløbet ”Byg en by” er at give eleverne i indskolingen begyndende udsyn til alle de mange forskellige arbejdspladser, der findes i deres nære omgivelser og begyndende indsigt i, hvilke styrker der er centrale for at arbejde inden for områderne. Ved at bygge forløbet op omkring udformningen af en miniatureby udnytter vi elevernes kreativitet og skabertrang til at bygge et fysisk produkt, der har et stort potentiale til at sætte karrierelæringen på skoleskemaet og derigennem arbejde begyndende med at udvikle elevernes udsyn mod job og arbejdsliv i deres omgivelser og indsigt i egne ønsker og forudsætninger.

Under forløbet arbejder eleverne desuden med deres rumlige sans og forståelse af mål, når de skal give deres bygning fysisk form.

Klassen laver en fælles brainstorm på, hvad en by er, og hvad der skal til for at kunne kalde noget en by? Eleverne kommer med deres umiddelbare tanker om, hvilke bygninger, der er nødvendige for at tale om en by. Dette følges op af en eller flere gåture i lokalområdet, hvor blikket fokuseres på, hvilke bygninger man går forbi, og hvad de indeholder. Alt hvad man finder, skrives ned, fotograferes og indgår i klassens research til deres by.

Når den indledende research er tilstrækkelig, påbegynder arbejdet med at udvikle og skabe byen. Klassen navngiver byen og samler op på de bygninger, de synes skal være repræsenteret i deres by. Det kan være:

  • En skole
  • En børnehave
  • En politistation
  • Et sygehus / lægehus
  • En købmand
  • En kirke
  • En fabrik
  • En frisør

Klassen deles i par, der hver får tildelt en eller flere bygninger, de skal designe og udarbejde. Eleverne skal forholde sig til størrelse, form og farve og lave en skitse til den fysiske model. Den fysiske model bygges efter skitsen i træ og males efterfølgende, så den fremstår flot og fuld af karakter med de nødvendige markører for præcis den type bygning.

Når alle er færdige med deres bygning, skal der anlægges en vej og måske et grønt område, der skal være rammen omkring byen. Herefter placeres de enkelte bygninger langs vejen på passende lokaliteter.

Når byen er færdig, tager klassen et kig på den med karrierelæringsbrillerne: én bygning ad gangen drøfter man, hvem der arbejder der, og hvad de primære jobfunktioner mon er. Der kobles om muligt et virksomhedsbesøg på på en virkelig arbejdsplads, hvor en medarbejder fortæller om jobbet med fokus på GYS, GUF og GAB-opgaverne:

  • Hvad er det fedeste ved jobbet?
  • Hvad er det værste?
  • Hvad kan give mig sommerfugle i maven?
  • Hvad skal man være god til?

Er der ikke mulighed for et virksomhedsbesøg, kan man evt. Invitere en medarbejder ind i klassen for at fortælle om sit job. Det kan også være, man har en forælder i klassen, der arbejder inden for området, som har lyst til at komme og fortælle.

Som afrunding på hver ”bygning” / job laves en planche til klassens væg med billeder og en liste med 5 ting, man skal være god til i jobbet.

Når alle bygninger er behandlet, inviteres klassens forældre ind til en ”fernisering”, hvor de ser byen og klassens væg over de forskellige job og forudsætninger.

Udarbejdelse af plancherne efter de enkelte virksomhedsbesøg eller gæstebesøg i klassen udgør en efterbehandlingsaktivitet i sig selv. Forløbet i sin helhed efterbearbejdes efter ferniseringen for forældrene ved, at eleverne hver vælger det af de jobs, de har mødt, som de synes var det fedeste. De laver nu en tegning over en situation fra en typisk arbejdsdag i jobbet. En anden efteraktivitet kan være ”Gæt en person”, hvor læreren agerer den fagperson fra byen, eleverne skal gætte. Eleverne stiller opklarende spørgsmål efter tur. Spørgsmålene skal være lukkede ja/nej-spørgsmål. F.eks. ”Arbejder du med mennesker?”, ”Arbejder du i et køkken?” osv. Når eleverne føler sig klar, gætter de på personens identitet. Gætter de rigtigt, får klassen 1 point, mens pointet tilfalder læreren, hvis de gætter forkert.

Forløbet udbydes gennem skolens lokale karrierelæringsvejleder, der faciliterer kontakten til relevante aktører.

Du finder karrierelæringsvejledernes kontaktoplysninger her

Forløbet udbydes af karrierelæringsvejlederne.

Du finder deres kontaktoplysninger her