Når den indledende research er tilstrækkelig, påbegynder arbejdet med at udvikle og skabe byen. Klassen navngiver byen og samler op på de bygninger, de synes skal være repræsenteret i deres by. Det kan være:
- En skole
- En børnehave
- En politistation
- Et sygehus / lægehus
- En købmand
- En kirke
- En fabrik
- En frisør
Klassen deles i par, der hver får tildelt en eller flere bygninger, de skal designe og udarbejde. Eleverne skal forholde sig til størrelse, form og farve og lave en skitse til den fysiske model. Den fysiske model bygges efter skitsen i træ og males efterfølgende, så den fremstår flot og fuld af karakter med de nødvendige markører for præcis den type bygning.
Når alle er færdige med deres bygning, skal der anlægges en vej og måske et grønt område, der skal være rammen omkring byen. Herefter placeres de enkelte bygninger langs vejen på passende lokaliteter.
Når byen er færdig, tager klassen et kig på den med karrierelæringsbrillerne: én bygning ad gangen drøfter man, hvem der arbejder der, og hvad de primære jobfunktioner mon er. Der kobles om muligt et virksomhedsbesøg på på en virkelig arbejdsplads, hvor en medarbejder fortæller om jobbet med fokus på GYS, GUF og GAB-opgaverne:
- Hvad er det fedeste ved jobbet?
- Hvad er det værste?
- Hvad kan give mig sommerfugle i maven?
- Hvad skal man være god til?
Er der ikke mulighed for et virksomhedsbesøg, kan man evt. Invitere en medarbejder ind i klassen for at fortælle om sit job. Det kan også være, man har en forælder i klassen, der arbejder inden for området, som har lyst til at komme og fortælle.
Som afrunding på hver ”bygning” / job laves en planche til klassens væg med billeder og en liste med 5 ting, man skal være god til i jobbet.
Når alle bygninger er behandlet, inviteres klassens forældre ind til en ”fernisering”, hvor de ser byen og klassens væg over de forskellige job og forudsætninger.