Afdæk området
Klassen deles i grupper á 3-4 personer. Hver gruppe får til opgave at afdække et område af byen (Jernbanegade, Østergade, Strømgade, P. Nørkjærs Plads, Stokbrogade, Bispetorv og Frederikshavnsvej) De bevæger sig fysisk gennem deres område for at undersøge:
Hvor mange butikker findes der?
Hvad sælger de? / Hvad er deres ydelser?
Er der tomme butikslokaler?
Eleverne præsenterer resultatet af deres undersøgelse på klassen. Husk billeder.
(Varighed: 2-4 lektioner)
Samfundsfagligt afsæt til detailhandlens udvikling
I forlængelse af præsentationerne og elevernes egne fund fra deres områder arbejdes nu med resultaterne af den undersøgelse, Cowi og Hjørring Kommune lavede i 2017 om vilkår og udviklingspotentialer for handlen i Hjørring Kommune. Hele rapporten er meget omfattende, men man kunne f.eks. inddrage pixiudgaven ”Detailhandlen i Hjørring Kommune – Kort fortalt” og de 10 anbefalinger til, hvordan den positive udvikling kan fortsætte. Dette arbejde kan have et samfundsfagligt afsæt, hvor man kigger ind i både beskæftigelsesmæssige og økonomiske faktorer af betydning for udviklingen i detailhandlen i Hjørring Kommune. Materialet fra undersøgelsen kan hentes her på siden under "Materialer"
På baggrund af de fund, grupperne har gjort i deres områder, og inspirationen fra de 10 anbefalinger i Cowi-rapporten formulerer klassen spørgsmål til deres kommende gæst fra Hjørring Handel.
(Varighed 2-4 lektioner)
Besøg af Hjørring Handel
Oplæg fra repræsentant for Hjørring Handel med fokus på Hjørring som handelsby – nu og i fremtiden. Repræsentanten kan være event- og aktivitetschefen, bestyrelsesformanden eller anden repræsentant fra bestyrelsen i Hjørring Handel.
(Varighed 1 lektion)
Sæt strøm til Strømgade/Stokbrogade/Jernbanegade/Frederikshavnsvej...
Grupperne skal nu arbejde med idéer til at styrke profilen i deres valgte område yderligere. De forbereder spørgsmål til interviews med de handelsdrivende i området. Målet med interviewene er at afdække, hvilke ønsker de handelsdrivende kunne have til udviklingen af deres del af byen for at styrke handelen. Hver gruppe vælger 3-4 butikker, de vil besøge med deres interview. De interviewer ligeledes tilfældige borgere på gaden med fokus på, hvad der skal til for at trække dem til handel i området.
På baggrund af interviewene og egne refleksioner udvikler gruppen forslag til, hvordan de kan skabe liv i området og tiltrækning på borgere i deres egen målgruppe. De laver et produkt (planche, film, ppt. eller andet), der præsenterer og pitcher deres idé. De undervises herunder også i præsentationsteknik.
(Varighed 6-8 lektioner)
Præsentation
Grupperne præsenterer deres idé ved et oplæg for resten af klassen. Denne del kan udbygges yderlige ved f.eks. at lave det til et forældrearrangement.
Fra uddannelse til job som salgsassistent
Forløbet rundes af med en opsamling på job og arbejdsliv som salgsassistent inden for detailhandel. En butikschef og en elev inviteres ind i klassen og fortæller om job, arbejdsliv og uddannelsesvejen for en salgsassistent. (Se log til gæsteforløb) Man kan evt. kombinere denne del af forløbet med et besøg på EUD og EUX Business på EUC Nord.
(Varighed 2-4 lektioner