Uddannelsesugen 7. årgang

Uddannelsesugen 7. årgang

Uddannelse og job 7. klasse

Vi reflekterer over uddannelses- job- og karrieremuligheder!

Gennem 4 dage afholdes en uddannelsesuge med 7. årgang, hvor arbejdslivet er i fokus. Eleverne bliver gennem ugen præsenteret for UE, Uddannelsesguiden, Uddannelses portfolioen og virksomhedsbesøg, hvor de skal lave individuelle interviews med de ansatte, således de opnår viden om arbejdslivet, og hvordan de ansattes karrierevej har været.

Eleverne skal ligeledes arbejde med deres egne kompetencer gennem nogle opgaver stillet af de deltagende lærere og vejledere

Formålet med ugen er:

  • at styrke elevernes bevidsthed om alsidigheden i deres egne muligheder og forudsætninger for uddannelse og job
  • at eleverne i fællesskab eller individuelt oplever og erfarer ved det personlige møde med virksomheder og mennesker i uddannelse og på arbejdsmarkedet
  • at de erfaringer eleverne opnår gennem ugen er med til at udvide, udfordre og præcisere elevernes forestillinger om egne mulige valg af uddannelser og job.

I mødet med virksomhederne udvider vi elevernes udsyn, og gennem opgaverne arbejder vi med elevernes indsigt og kompetencer.

Virksomhedsbesøg:
Eleverne skal udvikle en interview-guide som de skal medbringe til virksomhedsbesøget. Inden besøge skal eleverne undersøge hvilken type virksomhed, der er tale om.

UE:
kontakt den lokale UE for samarbejde omkring dagene

KLV:
kontaktes med henblik på at etablere virksomhedsbesøg

Forskellige aktiviteter

Hvad er jeg god til?
Spørgsmål med bind for øjnene. Eleverne rejser sig op når de er enige i udsagnet som lærer/vejleder stiller. Hvis man er lidt enig, kan man rejse sig lidt op. Sørg for god ro inden spørgerunden starter. Lad eleverne få tid til selvrefleksion.
De resterende lærere/vejledere hjælper til ved bordene, så eleverne får mest muligt ud af spørgsmålene (se bilag)

Vurder min egne kompetencer
Eleverne skal prøve at vurdere dem selv ud fra kompetencespindet fra minuddannelse.dk
Herefter undersøger eleverne ug.dk jobkompasset. Hvilke nye job kan de finde, videndeling med de andre ved bordet. ”Opgave” hvem har fundet det underligste/fedeste eller mest spændende job.

Jobstafetten
Eleverne skal finde på alle de jobs de kender og skrive dem på en post-it, som efterfølgende skal placeres på et tavle. Det handler om at finde på flest jobs og dermed sætte flest post-it på tavlen. Sedlen skal godkendes, inden den kommer på tavlen af en lærer/vejleder. Eleverne får ca. 20 minutter til opgaven.

Herefter kan følgende opgaver laves
- Inddel de jobs I har fundet frem til under fælles tema eks produktion, pleje af mennesker eller service.
- Hvilke kompetencer skal man besidde i dette job?

Der kan efterfølgende laves en stafet, hvor eleverne kobler kompetencer og job sammen.

Interviewguide

Eleverne udvikler en interviewguide som de skal have med rundt til besøgene. Guiden hjælper eleverne med at spørge ind til de ansattes arbejdsliv.

Rollemodellerne – virksomhedsbesøg
Eleverne skal præsenteres for, hvordan de skal arbejde med rollemodellerne inden virksomhedsbesøget. Eleverne skal under besøgene på virksomhederne lave nogle små individuelle interviews med de ansatte, hvor de undersøger hvad et arbejdsliv er.
De informationer, de får undervejs, skal noteres og bruges torsdag, hvor de skal lave en præsentation af ”Agnete fra delikatessen”.
De vælger selv, hvilken rollemodel de bruger til deres præsentation. Der er ligeledes muligt at lave en komparativ analyse af arbejdslivet som præsentation for de elever der formår dette.

Det hele afsluttes med præsentationer af deres rollemodeller, hvor eleverne går rundt og ser hvad de hver især har lavet.

Herefter skal eleverne i deres uddannelsesplan på minuddannelse.dk skrive ned hvad de har fået ud af ugen. Herunder er der spørgsmål der kan hjælpe dem i gang med deres refleksioner.

  • Hvad er et arbejdsliv?
  • Hvordan får man et godt arbejdsliv?
  • Hvad kræves det af en?
  • Hvad undrede dig, når medarbejderne fortalte?
  • Blev du inspireret af dem?
  • Er der noget du tænker du allerede gerne vil arbejde med nu?
    - Giver det mening, at vi skal lave en UPV?

Forløbet udbydes gennem skolens lokale karrierelæringsvejleder, der faciliterer kontakten til relevante aktører.

Du finder karrierelæringsvejledernes kontaktoplysninger her

Forløbet udbydes af karrierelæringsvejlederne.

Du finder deres kontaktoplysninger her