Butiksforløb i lokal nærbutik/supermarked

Butiksforløb i lokal nærbutik/supermarked

Uddannelse og job Matematik Natur/teknologi Dansk 4. klasse 5. klasse 6. klasse

Bliv klogere på jobfunktioner i det lokale supermarked

Et tværfagligt undervisningsforløb i samarbejde med den lokale detailbutik/supermarked. Er meget velegnet til et ugeprojekt. Børnene besøger butikken løbende- enten hele klassen eller i mindre grupper: forbereder- besøger/undersøger- og tilbage på skolen bearbejdes opgaven. Et forløb med stor mulighed for lokal tilpasning og vægtning.

Formålet er at eleverne

får et større kendskab til et supermarked/en nærbutik som arbejdsplads, hvor medarbejderne har mange funktioner. Herunder også de mange forskellige job (og uddannelser), der er knyttet til et supermarked/en nærbutik herunder den selvstændige købmand
får kendskab til en forretnings drift (opbygning, forskellige afdelinger, varernes placering, varetransport til forretningen, lager, annoncering mm).
får en forståelse for, at vi lever i en international verden, hvor import/eksport spiller en central rolle.

I god tid før fagdagene laves et møde med lærer, Karrierelæringsvejleder og købmanden: her aftales det praktiske og der afstemmes hvad der kan lade sig gøre osv. Vigtigt at der laves præcise og konkrete aftaler herunder at læreren deltager i butikken når eleverne er i butikken ( f.eks rundvisning, arbejdsdagen etc.)

På klassen suppleres med emner fra dansk, matematik, N/T, der lægger op til emnet. På Coop.dk findes mange , gode elevmaterialer omkring: Hvor kommer maden fra?” Dagrofo.dk er også et besøg værd: bl.a omkring elevansættelser, karrierevej etc.

Virksomhedsbesøg af hele klassen:

Opgave 1: Rundvisning og præsentation af alle afdelinger både inde og udenfor forretningen.

Elevopgave: Læg mærke til de forskellige afdelinger, hvilke varer står de forskellige steder, hvad lavede de ansatte mv.

Hjemme på klassen: Spar/ Brugsen skaffer en "ren” oversigtstegning over lokalerne/ forretningen ( dvs hvor man kan se hylder, frysebokse mv.) Eleverne får en til arbejdsmappen, og der laves en stor tegning til opslag i klassen. Ud fra besøget indtegnes alle relevante oplysninger: Varernes placering i de forskellige afd., lager, kontor, kantine, bager, slagter, parkering, blomster afd. osv.

Oplysninger i øvrigt: Antal ansatte, deres titler og arbejdsområde (hvad eleverne foreløbig ved. Eleverne fordeles i mindre grupper på f.eks. afdelinger (varegrupper).

 

Opgave 2: Besøg butikken to og to. Vælg 10 tilfældige varer i gruppens afd. Skriv varens navn, pris, mængde og det vigtigste: hvor er varen produceret (Hirtshals, i Danmark (bynavn) eller et eller andet sted i verden (bynavn og land). Desuden noteres hjemmeside adresse så varen/virksomheden kan undersøges nærmere

Der laves et opgaveark (der skal udfyldes) til elevernes brug - se bilag.

Hjemme på klassen: På et stort verdens-, Europa- og Danmarkskort vises hvor varen er produceret. Hver afdeling har sin egen farve - herved ses at der er forskel fra afdeling til afdeling (mejeri/kød lokalt - nonfood er ofte importvarer).

 

Arbejdspraktik:

Opgave 3: Praktisk arbejde i forretningen i den afdeling eleven er tilknyttet. Varighed 2-4 timer en formiddag. Arbejdsopgaverne er lette og praktiske: sætte varer på plads, prismærke, veje varer Osv. Eleverne er sammen to og to - gerne den dag hvor der kommer varer til butikken og der vil være noget praktisk arbejde.

Opgave 4: Undersøgelse af hvad laver en butiksassistent/slagter/kassedame mv.? Eleverne forbereder to og to mindst 10 spørgsmål til den voksne, de har været tilknyttet omkring arbejdet f.eks. arbejdstid, hvad han/hun laver ugen/dagen igennem, om det er hårdt/spændende mv.

Interviewet kan optages på ”telefon” eks. video - eller blot papir og blyant. Hjemme: nedskriv spørgsmål og svar - fremlægning på klassen.

Opgave 5: Fællesarbejde: Lav et klasseerhvervskartotek. Kan startes i de små klasser og videreføres op igennem skoleforløbet hver gang klassen kommer i nærheden af arbejdspladser og forskellige job/uddannelser.

Der laves en checkliste over hvilke delemner kartotekskortet skal indeholde. Bliver selvfølgelig mere detaljeret jo ældre eleverne bliver.

Opgave 6. Indkøbstur i supermarkedet/nærbutikken. Ud fra en liste over varer indhentes priser på varerne. På Spar´s hjemmeside findes ”Ugens Madopskrift”: eleverne kan lave en beregning: hvad koster den konkrete ret ( ud fra aktuelle priser, beregning råvarer pr. person osv)

 

Eleverne vil i forløbet få et overblik over hvilke lokale producenter/leverandører der er (mejeri, fiskehandel/industri, bageri, landbrug m.fl.)

 

Opgave 7: Det kunne give anledning til at besøge de lokale leverandører og dermed følge varen fra start til varen er i butikken. eks. mælk og kød. Kunne være landbrug, fiskehandel/industri….

Opgave 8: hvor ender emballagen henne? Besøg forbrænding/genbrugsplads på grævlingevej/ Hjørring.

Opgave 9: købmands butik i ”gamle dage”: besøg Tornby Gl. købmandsgård

Opgave 10: emner som butikstyveri, de forskellige mærkninger ( Øko etc.)

Opgave 11: Anbefales at ugen afsluttes med et besøg af enten købmand eller anden ansat i butikken: fortælle lidt om ”det at være købmand”, iværksætter: hvad er godt ved jobbet? Mindre godt?- og give plads til at børnene kan spørge om alt. Det giver samtidig købmanden et indtryk af hvad børnene har arbejdet med.

 

Et emne som butikstyveri kan også komme på bane her.

En vigtig opgave i forløbet er, at børnene undersøger ( f.eks. gennem interviews af de ansatte) de forskellige jobtyper der arbejder i en detailbutik og får et indblik i hvilke arbejdsopgaver der er, og hvilke kompetencer man skal have for at arbejde i detailbutikker.

Forløbet udbydes gennem skolens lokale karrierelæringsvejleder, der faciliterer kontakten til relevante aktører.

Du finder karrierelæringsvejledernes kontaktoplysninger her

Forløbet udbydes af karrierelæringsvejlederne.

Du finder deres kontaktoplysninger her