Scor jobbet

Jobsøgningskursus

Scor jobbet - Jobsøgningskursus

Uddannelse og job Samfundsfag Dansk 9. klasse 10. klasse

Land dit næste job!

Dette forløb er et jobsøgningskursus udviklet med 10. klasse som primær målgruppe, men kan ligeledes anvendes i 9. klasse.

Kurset er udviklet i coronanedlukningen og er derfor bygget op, så det evt. kan afvikles som et onlinekursus. Der er indlagt speak til hver enkelt slide, således at eleven kan tage det i eget tempo. Hvis læreren selv ønsker at præsentere slidene, kan speaket nemt klippes ud. Tekst til speak fremgår af notefunktionen.

Kurset falder i 4 grunddele og med en del 5-9 med forslag til supplerende aktiviteter alt efter, hvor meget tid der er afsat til forløbet.

Del 1: Mine styrker

Del 2: Det personlige CV

Del 3: Ansøgning

Del 4: Jobsamtalen

Del 5-9: Supplerende aktiviteter

Kurset trækker på inspiration fra Jobcentrets Vejledningscafé for unge og inddrager materialer fra Guide til Praktikplads, der er et site udviklet til at understøtte praktikpladssøgningen for unge i erhvervsuddannelsernes grundforløb.

Formålet med dette jobsøgningskursus er at klæde den unge på med indsigt i egne styrker og udsyn til jobmuligheder på det lokale arbejdsmarked. Der arbejdes undervejs med masser af øvelser, der samlet set skal styrke den unges kompetencer ud i jobsøgning. Kurset har dermed omdrejningspunkt omkring Ungegarantiens tre strategiske mål; indsigt, udsyn og kompetencer.

Samtidig kommer kurset omkring centrale fælles læringsmål i Uddannelse og job inden for især kompetenceområdet "Arbejdsliv".

Inden forløbet bør læreren gennemse materialet og gøre sig fortroligt med det, uanset om man ønsker at afvikle kurset som et selvinstruerende onlineforløb. Der er indlagt masser af øvelser undervejs, der løbende skal sendes til læreren og det er afgørende, at læreren formulerer rammerne for tidsforløb i forbindelse med øvelserne og feed back til eleverne på deres afleveringer. Læreren bør have opmærksomhed på, at eleverne sender billede og videofiler i samme format, så der ikke skal bruges tid på at konvertere filer. Desuden kan der være brug for at slette link til blanketter fra webstedet gtilp.dk, da de ikke er kompatible med googleredskaberne.

Kursets varighed kan strække sig fra ca. 10 timer og op til det dobbelte eller mere afhængigt af, hvilke supplerende aktiviteter, der evt. inddrages. Det kræver noget forberedelse af læreren at sætte sin ramme.

Materiale kan hentes i pdf og word her på siden. De enkelte dele kan rekvireres i ppt. hos karrierelæringsvejleder, men findes i en konverteret udgave til Google Drev her.

I forhold til eleverne er der ikke behov for egentlige føraktiviteter. Men hvis man ønsker at arbejde med en indflyvning til emnet kan man snakke overordnet om, hvad et arbejde er, hvilke typer af jobs der findes og hvad arbejdsgiverne mon lægger vægt på af kompetencer hos deres medarbejdere:

  • Hvad er et arbejde?
  • Hvorfor synes de fleste mennesker det er vigtigt at have et arbejde?
  • Hvad er en lønmodtager?
  • Hvad er en arbejdsgiver?
  • Hvad tror du en arbejdsgiver lægger vægt på hos sine medarbejdere?
  • Hvad forestiller du dig er vigtigt for dig i dit arbejdsliv?
  • Kender du virksomheder i Hjørring Kommune, du godt kunne tænke dig at arbejde hos?

Del 1: Mine styrker

Fokus i del 1 er på, at få eleverne til at kigge indad og udvide deres indsigt i egne styrker med henblik på at kunne bruge dem i en jobsøgningsproces. Eleverne skal se filmen ”Kend dine styrker” fra ug.dk og herefter arbejde med at sætte de 6 styrkeområder i prioriteret rækkefølge hos sig selv. Øvelsen kan suppleres med, at eleverne opretter en gratis profil på Via Institute on Character og laver en styrkeafklaringstest, eller man kan supplere med at lave en gratis persontypetest på Jobindex. Hvis man bruger test, bør man overveje, hvordan man har mulighed for at følge op på "resultatet". En persontypetest kan være en retningsgiver, men ikke det fulde billede af en personlighed.

Eleverne skal desuden i par arbejde med at udfylde et kompetencehjul over vigtige kompetencer for en arbejdsgiver.

Estimeret tidsforbrug: 3-4 lektioner

Del 2: Det personlige CV

Fokus i del 2 er på at lære eleverne at udarbejde et personligt CV til understøttelse af deres ansøgning. De guides gennem forskellige elementer, der med fordel kan være med i et CV og kommer også selv til at udarbejde deres eget personlige CV.

Der er undervejs links til materiale på gtilp.dk. Her skal eleverne f.eks. læse eksempler på cv’er, de kan lade sig inspirere af, og de kan finde en præfabrikeret skabelon, de kan skrive deres CV i.

Der er indlagt flere øvelser undervejs. Bl.a. skal eleverne udarbejde deres eget personlige CV.

Estimeret tidsforbrug 5-6 lektioner

Del 3: Ansøgning

Fokus i del 3 er på at lære eleverne at skrive selve ansøgningen. Man kommer omkring indhold i en ansøgning, den opfordrede ansøgning på baggrund af et stillingsopslag, den uopfordrede ansøgning, personlig henvendelse og videoansøgning. Også her trækkes på videoindhold bl.a. fra gtilp.dk.

Der er indlagt flere øvelser undervejs, bl.a. skal eleverne udarbejde deres egen uopfordrede ansøgning til en garantipartner i Hjørring Kommune og en ansøgning på baggrund af et stillingsopslag.

Estimeret tidsforbrug 6-8 timer

Del 4: Jobsamtalen

Fokus i del 4 er på at forberede eleverne på jobsamtalen som en professionel kommunikationssituation. Desuden rundes hele kurset af med, at eleverne skal lave deres egen 10 punkts liste med anbefalinger til jobsøgningen.

Der er øvelser undervejs. Hvis man her har mulighed for at inddrage den supplerende aktivitet at opsætte en fiktiv jobsamtale mellem en elev og den garantipartner, vedkommende har skrevet ansøgning til, kan dette anbefales. Det kan faciliteres gennem skolens lokale karrierelæringsvejleder.

Del 5-9 er tænkt som forslag til supplerende aktiviteter, man kan runde kurset af med. Man kan vælge en eller flere af aktiviteterne, men ingen af dem er en forudsætning for indholdet i kurset. Man kan altså sagtens afvikle kurset uden del 5-9.

  • Gæt et job med elevfoto (Eleverne skal tage et foto, der repræsenterer det job, de har lavet uopfordret ansøgning til. Resten af holdet gætter hvilket job, der er repræsenteret.)
  • Gæt et job med gæt og grimasser. Lærer giver hver elev en seddel med navnet på et job. Eleven skal spille jobbet for resten af klassen ud fra principperne for ”Gæt og grimasser”.
  • Hvad er et jobcenter? Der inviteres en repræsentant fra Jobcenter Hjørring til at holde et oplæg om, hvad et Jobcenter er og hvilke forskellige jobfunktioner der findes i et jobcenter (Beskæftigelsesmedarbejder, jobformidler, virksomhedskonsulent, uddannelses- og erhvervsvejleder, intro og fritidsjobkonsulent, ungeguide…)
  • Rettigheder og pligter ifm. fritidsjob. Jobcentrets introjob og fritidsjobkonsulent inviteres til at holde et oplæg om de lokale muligheder for fritidsjob, og hvilke regler der gælder på området "unge og erhvervsarbejde".
  • Besøg af fagbevægelsens skoletjeneste, se beskrivelse af forløb med fagbevægelsens skoletjeneste her.
  • Jobsamtale med en garantipartner. Gennem skolens lokale karrierelæringsvejleder laves aftale med en garantipartner om at stille sig til rådighed for en fiktiv jobsamtale med en af eleverne i klassen. Samtalen kan optages på video eller foregå fysisk som et rollespil foran resten af klassen.

Forløbet udbydes gennem skolens lokale karrierelæringsvejleder, der faciliterer kontakten til relevante aktører.

Du finder karrierelæringsvejledernes kontaktoplysninger her

Forløbet udbydes af karrierelæringsvejlederne.

Du finder deres kontaktoplysninger her