Uddannelsesmesse 2025

I Hjørring Kommune er det obligatorisk, at elever på 8. årgang besøger den årlige uddannelsesmesse. På messen møder eleverne ungdomsuddannelser og frie fagskoler, der alle står parat til at snakke om uddannelse, studieretninger, studiemiljø og mange andre ting. Foruden vejledere står også elever fra ungdomsuddannelserne klar på alle stande.

Eleverne vil også møde en lang række virksomheder, som gennem praktiske "hands-on"-eksempler giver et indtryk af, hvad det vil sige at arbejde med de konkrete fag – elektriker, tømrer, sygeplejerske, kontorassistent eller noget helt andet. Karrierelæringsvejledere samt uddannelses- og erhvervsvejledere står klar til at guide eleverne rundt i de 75 minutter, de er på besøg.

Uddannelsesmessen 2025 afholdes torsdag den 6. november.

Sidst på dagen bliver messen til "Åbent hus" for alle forældre og unge på 8.-10. årgang. Her får forældre mulighed for at snakke med vejledere, uddannelsesinstitutioner og virksomheder, som alle står klar til at svare på spørgsmål om uddannelsesvalg, kompetencer, jobmuligheder og meget mere.

Nederst på siden finder du en alfabetisk oversigt over de virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der udstiller på Uddannelsesmessen 2025. Et klik på logoet fører dig videre til deres hjemmeside.

Læs mere

Kontaktperson:

Ditte Marie Hein Hansen

Faglig koordinator, Unge- og Uddannelsesafdelingen
Hjørring Kommune

41 93 60 64
dih@hjoerring.dk

 

Kontaktperson:

John Windbirk

Erhvervsplaymaker, Udvikling og Implementering
Hjørring Kommune

22 95 18 18
john.windbirk@hjoerring.dk

Uddannelsesmessen er delt i to:

  • Besøg af alle elever på 8. årgang
  • Åbent Hus for forældre og elever i 8.-10. klasse

Uddannelsesmessen er obligatorisk for elever på 8. årgang og foregår i skoletiden. Inden besøget har alle klasser haft besøg af deres Uddannelses- og Erhvervsvejleder, som arbejder med elevernes drømme om det gode liv og vejen dertil. Eleverne har forholdt sig til, hvilke styrker de selv besidder og har ligeledes gjort sig tanker om hvordan disse kompetencer kan sættes i spil i forhold til uddannelse og på sigt job.

På selve messedagen er eleverne på besøg i ca. en time, hvor de kommer rundt til både ungdomsuddannelser og virksomheder. Hele dagen vil eleverne desuden blive guidet rundt af deres UE- og karrierelærings-vejledere.

Når vi åbner dørene til Åbent hus, inviterer vi alle elever i 8.-10. klasse samt alle deres forældre. Der bliver mulighed for at snakke med vejledere, uddannelsesinstitutioner og virksomheder, som alle står klar til at svare på spørgsmål angående uddannelsesvalg, kompetencer, jobmuligheder og meget mere.


Før messen

HTX, STX, EUX, EUD … hvad betyder alle forkortelserne?

Der er mange forkortelser i uddannelsessystemet, og derfor har vi lavet en lille guide, der kort forklarer, hvad de betyder.

På den måde kan I som forældre i ro og mag tale med jeres barn om de forskellige uddannelser og de overvejelser, barnet måtte have – allerede inden I besøger messen.

Hent guiden: Hvad betyder forkortelserne?


Under messen

På selve messedagen kan I møde alle ungdomsuddannelser samt en række virksomheder.

De fleste udstillere har nuværende elever eller lærlinge med på standene, så I kan få et indblik i, hvordan det er at være ung netop dér.

Mange steder vil der også være 'hands-on'-eksempler på både uddannelsens indhold og virksomhedens arbejdsområde. Kom og prøv det selv!

Oversigt over udstillere - opdateres

 

Efter messen

Vi tilstræber at lave den bedst mulige messe med den unge i centrum. Men det er også uhyre vigtigt for os, at I forældre får kendskab til de mange muligheder de unge har, og at I sammen med jeres barn kan være nysgerrige på mulighederne.

Vi modtager meget gerne tilbagemeldinger angående jeres oplevelser på dagen, og om messen har levet op til jeres forventninger. 

Uddannelsesmessen er delt i to – et besøg af alle 8. årgangselever og et Åbent Hus for forældre og elever i 8.-10. klasse.

Inden eleverne kommer på uddannelsesmessen, har de arbejdet med drømmen om det gode liv og vejen dertil. De har reflekteret over deres egne styrker og overvejet, hvordan disse kompetencer kan bringes i spil i forhold til uddannelse og job.

På selve messedagen er eleverne på besøg i en time, hvor de skal nå rundt til både ungdomsuddannelser og virksomheder. De har forberedt spørgsmål og er blevet opfordret til at indgå i dialog med jer – så I kan altid spørge ind til deres overvejelser.

Hele dagen bliver eleverne desuden guidet rundt af deres karrierelæringsvejledere samt uddannelses- og erhvervsvejledere.

Før messen

Hands-on

i stedet for blot at lade eleverne høre om uddannelse og job, så giv dem mulighed for at røre og gøre.

Forbered hands-on-eksempler, som eleverne kan arbejde med på selve messedagen. Lad dem mærke, hvad det vil sige at tage uddannelsen eller arbejde med jeres fag – elektriker, tømrer, sygeplejerske, kontorassistent eller noget helt andet.

Sørg for at have små prøveopstillinger med, lav en lille opgave eller måske en konkurrence. Når eleverne får uddannelsen eller jobbet mellem hænderne, husker de det bedre.

Ung-til-ung

Vi anbefaler, at I tager jeres egne unge med på standen – nuværende elever fra uddannelserne og elever/lærlinge fra virksomhederne. Ung-til-ung-kontakten kan noget helt særligt.

Forbered jeres elev eller lærling, så de fx kan fortælle om:

  • Det gode ved uddannelsen/arbejdet

  • Det, der kan være udfordrende eller svært

  • Hvordan studieliv, arbejdsliv og fritidsliv hænger sammen

  • Hvilke overvejelser de selv har gjort i forhold til valg af uddannelse

  • Hvad de kan anbefale eleverne at gøre på deres uddannelsesvej

Under messen

Bemanding

Det er en lang messedag, så overvej, om I skal lave en turnusordning på standene. Eleverne kommer i hold af ca. én time ad gangen, efterfulgt af en pause.

Til Åbent Hus om eftermiddagen er der dog ingen pause, og her forventes mange besøgende.

Messestanden
Vi har udvidet standpladsen, så der er god plads til både hands-on-eksempler, bemanding, roll-ups og bannere.

Et par gode råd til jeres standplads:

  • Tænk opad. Der er højt til loftet, så brug gerne luftrummet – det gør jeres stand mere synlig fra den anden ende af hallen

  • Brug billeder frem for tekst – billeder skaber bedre dialog med målgruppen

  • Lav en opgave eller konkurrence, hvor eleverne skal bruge hænderne

Se standpladsoversigt 2025 - opdateres

Efter messen

Vi stræber efter at skabe den bedst mulige messe med den unge i centrum. Men det er også vigtigt for os, at I som udstillere føler jer godt behandlet, og at der er styr på det hele.

Vi modtager derfor meget gerne konstruktiv feedback og udsender efterfølgende et kort spørgeskema til jer.

Se deltagende virksomheder 2025 - opdateres

Se standpladsoversigt - opdateres